După ce anul trecut şi-a ridicat în cap o parte din localnici, defrişând o pădure de salcâmi şi promiţând un parc în centrul comunei, primarul din Girişul de Criş şi-a dus planul la îndeplinire.

Întins pe 3 hectare, terenul în cauză, aflat la intrarea dinspre Oradea, pe partea stângă, este în proprietatea primăriei şi pe el erau, până în primăvara anului trecut, circa 300 de salcâmi bătrâni de 40 de ani. Dintre aceştia, 80% au fost atacaţi de o boală (făinare) care le-a produs uscarea, iar locul devenise un fel de groapă de gunoi şi focar de infecţii din cauza cetăţenilor care depozitau mizeriile pe unde apucau.

Anul trecut, primarul Ioan Paşca a propus Consiliului Local să igienizeze zona, iar aleşii au aprobat tăierea arborilor cu menţiunea ca aceştia să fie folosiţi o parte pentru împrejmuirea terenului, iar altă parte pentru încălzirea şcolii din Tărian. Tot Consiliul Local şi-a dat acordul să înfiinţeze acolo şi un parc de agrement, din bugetul local.

Obiectiv exotic

Zis şi făcut. Astăzi, parcul se întinde pe 0,2 hectare din totalul terenului, este împrejmuit amenajat cu alei din dale de beton şi e iluminat cu 4 stâlpi ornamentali.

Pe încă un hectar, în locul salcâmilor defrişaţi, s-au plantat puieţi de Paulownia, o plantă cu ciclu vegetal de circa 8 ani, iar arborii ajunşi la maturitate se pot folosi la confecţionarea de ambarcaţiuni. Materialul este foarte scump, astfel că se va recupera, din comercializarea lor, o parte importantă din investiţie. "Florile acestor arbori conţin între 700 şi 1.000 de kilograme de miere de albine pe hectar. Rezolvăm astfel şi hrana suplimentară pentru albinele apicultorilor din localitate", afirmă primarul Ioan Paşca.

Cu ajutorul beneficiarilor de ajutor social din comună s-au mai plantat şi 100 de tei şi 30 de pomi fructiferi, iar pe partea dinspre stradă s-au pus arbori de liliac ornamental.

Următorii paşi pe care îi va face administraţia locală vor viza mobilarea parcului, pe lângă masa de ping-pong pentru tineri, cu leagăne, tobogane şi alte aparate de joacă pentru copii, dar şi cu 200 de brazi ornamentali. În plus, Ioan Paşca vrea să construiască aici şi o pistă de motocros destinată tinerilor.

Viorel Orbai