În ciuda veştilor proaste care vin adesea din sistemul medical românesc, măcinat de lipsuri, un medic român stabilit în Debreţin oferă o adevărată lecţie de omenie. Chirurgul Dan Nicolau a pus din buzunar suma care lipsea pentru plata operaţiei unui băiat de 14 ani, bolnav de cancer, pe care tocmai el trebuia să-l opereze.

Potrivit siteului Romania24.ro, povestea a ieşit la iveală după ce asistenta maternală care îl are pe băiat în grijă, Crăciuna Mureşan, a postat pe internet un video în care le mulţumeşte tututor celor care au ajutat, la scurt timp după operaţie.

Băiatul, Daniel Lucaci, se află în plasament la o familie din satul Vingard, judeţul Alba, şi suferă de o boală rară, Sarcom Ewing, o formă de cancer osos care, în cazul lui, a dat metastaze şi la plămâni.

Şansa băiatului consta în mai multe intervenţii chirurgicale. Una dintre ele - o operaţie cu laser împotriva cancerului la plămâni. Urma să fie operat la Centrul Medical Apolo din Debrecen, şi era nevoie de suma de 10.510 euro, bani pe care asistentul maternal în plasamentul căruia se află Daniel, nu avea cum să îi procure.

"Pe medicul român Dan Nicolau, Crăciuna l-a găsit pe internet, la o clinică din Debrecen. A ajuns la el cu copilul cu prilejul unor consultaţii pe care le-a făcut la Cluj-Napoca, iar acesta, mişcat de situaţia lor i-a spus că nu e nimic pierdut, cee ce le dă speranţă. Mai mult decât atât, medicul a pus el restul sumei care lipsea după campania de ajutorare la care au apelat", arată sursa citată.

Daniel s-a operat întâi în luna august, anul trecut. "Ne-a dat el de la el banii care lipseau că nu-i aveam. Nici nu ştiu cum să-i pot mulţumi vreodată", a spus mama lui Daniel.

"Doctorul Dan Nicolau operează cu succes şi empatie foarte mulţi bolnavi din România (printre care mulţi copii) la clinica din Debrecen. Asta pentru că România nu l-a mai vrut. Când a ajuns la vârsta de pensionare, nu i s-a mai permis să continue, astfel încât a hotărât să plece. Asta în timp ce o mulţime de pensionaţi prematur din sistemele publice sunt primiţi înapoi la stat şi cumulează salarii enorme cu pensii speciale", arată România24.ro.

Potrivit propriului CV, Dan Nicolau este medic primar chirurgie toracică şi medic specialist medicină generală, "care a revoluţionat chirurgia toracică în România". "Dr. Dan Nicolau este singurul medic din România care operează cu laser metastaze pulmonare, efectuând peste 6000 de operaţii", arată site-ul intermedicas.com.

Citiţi mai multe despre povestea lui Daniel în articolul „Caz RAR întâlnit, în România: Un medic a plătit din propriul buzunar o parte din costurile intervenției chirurgicale pentru un copil bolnav de cancer, pe care urma să îl opereze chiar el