Toate școlile și grădinițele din țară vor începe luni semestrul al doilea cu prezență fizică, după aplicarea noului criteriu al gradului de ocupare a paturilor de spital dedicate pacienților Covid-19.

Anunțul a fost făcut vineri de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă în care a prezentat noul ordin comun privind funcționarea școlilor, alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Noile reguli privind prezența fizică în școli

Noul ordin comun a fost emis în urma deciziilor adoptate joi seară de Comitetul Național pentru Situații de Urgență potrivit cărora pentru prezența copiilor în școli sau grădinițe nu se mai ține cont de gradul de vaccinare a cadrelor didactice, ci de gradul de ocupare a paturilor menite pacienților cu Covid dintr-o localitate.

Astfel, într-un județ, școlile trec în online atunci când gradul de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții Covid atinge 75%.

Suntem departe de acest scenariu, au spus cei doi. 

Pragul este de 75% nu este atins în prezent în niciunul din județe. Din perspectiva aceasta, toate școlile și grădinițele vor putea să funcționeze luni cu prezență fizică”, a spus ministrul Educației, conform HotNews.ro.

De ce pragul de 75 la sută și de ce 3 cazuri?

Potrivit lui Alexandru Rafila, în prezent, media națională de ocupare a paturilor este de 16%, cel mai ridicat grad fiind în Suceava, 34%, urmat de Cluj, 28%.

O clasă de elevi sau grupă de grădiniță va trece online atunci când se confirmă trei cazuri de Covid la copii în interval de șapte zile (și nu unul, cum era până acum). Nu este, însă, unicul criteriu pentru trecerea elevilor în online.

„De ce trei cazuri? Pentru că aceasta este definiția focarului, etalon cunoscut de toți epidemiologii. De ce 7 zile? Pentru ca aceasta o considerăm perioada de incubație. De ce 75%? Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de Sănătate publică, atingerea acestui prag trebuie să-l ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitate brusc și atunci vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70%”, a explicat ministrul Sănătății.

Școala sau grădinița trece în online integral când cel puțin jumătate dintre clase/grupe au activitatea fizică suspendată.

Ziua de referință va fi cea de joi, iar decizia suspendării sau revenirii la activitate fizică se ia pentru o săptămână întreagă.

Între altele, ministrul Sănătății a mai a declarat că şcolile trebuie să fie menţinute deschise, dar "nu cu orice preţ".

El a precizat că, în urma extinderii tulpinii Omicron, numărul internărilor reprezintă aproximativ 2-2,5% din numărul noilor cazuri zilnice de SARS-CoV-2. De asemena, el subliniat că varianta Omicron a coronavirusului se transmite şi la persoanele vaccinate, dar într-o formă "mult mai uşoară" decât în cazul celor nevaccinate.