Cele mai prestigioase instituţii de spectacole ale Oradiei, Filarmonica şi Teatrul, îşi deschid noile stagiuni. Muzicienii şi-au reluat activitatea joi, 15 septembrie, cu un spectacol aniversar Enescu-Bartok, de la a căror naştere se împlinesc 150 de ani, şi cu un invitat de excepţie, violonistul Gabriel Croitoru, în timp ce la Teatrul Regina Maria noul sezon va începe 10 zile mai târziu.

Concerte speciale

Pentru noua stagiune, Filarmonica orădeană a pregătit 40 de concerte, cu 13 dirijori şi 15 solişti invitaţi din străinătate. Din repertoriu fac parte "Visul unei nopţi de vară" de Mendelssohn-Bartholdy, "Simfonia a VIII-a în Fa major" de Beethoven, "Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în Si bemol minor" de Ceaikovski, "Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în Sol major" de Mozart şi "Concertul pentru pian şi orchestră în Mi bemol major" de Liszt.

Noua stagiune va aduce şi concerte speciale de Ziua Naţională, de Crăciun, Anul Nou, Mărţişor, 8 Martie şi Paşti. Pentru partea a doua a stagiunii (primăvara 2012), Filarmonica a pregătit un Festival al Primăverii cu dirijori şi solişti japonezi, dar şi un Festival al Muzicii Clasice care va avea loc la Teatrul de Vară din Cetate. Comparativ cu anii precedenţi, programul va fi diversificat şi prin recitaluri la instrumente de suflat şi percuţie, plus seri speciale: franceză, spaniolă sau italiană. De asemenea, nu vor lipsi succesele din stagiunea precedentă, cum ar fi cele cu muzică din filme, rock simfonic, coruri şi arii din opere şi operete.

Preţul unui bilet la concerte va fi între 10 şi 25 de lei, iar un abonament va costa de la 200 la 380 de lei, în funcţie de locurile alese.

Începe Festivalul de Teatru Scurt

Deschiderea stagiunii Teatrului Regina Maria va avea loc pe 25 septembrie, de la ora 20, cu spectacolul "Scripcarul pe acoperiş", adaptat după povestirea "Fiicele lui Tevye", de Sholom Aleichem, un musical jucat cu succes pe Broadway realizat în jurul unui lăptar dintr-un sat rusesc care încearcă să-şi ţină familia unită în jurul tradiţiei evreieşti.

Stagiunea mai cuprinde spectacolele "Baltagul" (adaptare după Mihail Sadoveanu în regia lui Andrei Mihalache), "Biloxi Blues" (al dramaturgului american Neil Simon, în regia lui Ovidiu Caiţa), "Muc cel Mic" (de Wilhelm Hauff, regia Andrei Mihalache), "O scrisoare pierdută" (de I.L. Caragiale, regia Cristian Ioan), "Perpetua şi Felicitas" (scenariul şi regia Tudor Chirilă) şi "Sfârşit de partidă" (de Samuel Beckett, regia Emil Sauciuc).

Biletele vor costa între 10 şi 25 lei (la premiere 15-30 lei), iar abonamentele între 30 şi 80 de lei.

Din 25 septembrie până în 2 octombrie se va desfăşura şi Festivalul de Teatru Scurt, singurul din România dedicat pieselor într-un act, programul celor 30 de spectacole nefiind, însă, stabilit definitiv. Spectacolele se vor juca atât în sălile de spectacole ale teatrului, cât şi în cluburi şi pe stradă.