În această vară, bihorenii vor putea să meargă din nou la mare cu avionul, de pe Aeroportul din Oradea. De data aceasta, cu TAROM, în regim de câte două zboruri pe săptămână, de la mijlocul lunii iulie.

Anunţul a fost făcut sâmbătă atât de compania TAROM, cât şi de Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică (FAPT) din România, cea din urmă precizând că a propus autorităţilor planul strategic "Reconectăm România", luând în considerare situaţia generată de pandemia de coronavirus şi efectele acesteia asupra călătoriilor şi turismului intern şi internaţional.

Din iulie până în septembrie

"Lansăm azi oficial cu TAROM acest plan strategic şi Reconectăm România! Anunţăm oficial vestea introducerii zborurilor Timişoara - Constanţa, Cluj - Constanţa, Oradea - Constanţa, în regim de câte două zboruri pe săptămână, joia şi duminica, începând din 16 iulie şi până la începutul lunii septembrie!", a spus preşedinta FAPT, Corina Martin, într-un comunicat transmis Agerpres.

Informaţia a fost confirmată de către directorul general al TAROM, George Barbu, într-o intervenţie la Digi24. Întrebat de condiţiile de zbor, acesta a declarat că "în momentul de faţă, purtarea măştilor este obligatorie". De asemenea, directorul companiei de stat a spus că pasageriii "ar trebui să ajungă la aeroport cam cu 2 ore înainte de ora zborului, iar alte condiţii speciale nu sunt necesare".

Sâmbătă seară, modificarea nu era, încă, operată în sistemul informatic al companiei aeriene, însă Barbu a dat asigurări că TAROM este pregătită să asigure aceste zboruri.

Împreună cu Primăria Oradea

Cert este că, după cum arată un comunicat al TAROM, zborurile vor avea ca destinaţie Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu din Constanţa, de unde turiştii pot ajunge rapid în staţiunile de pe litoralul Mării Negre sau în Delta Dunării.

Informarea mai arată că decizia de introducere a unor zboruri care să conecteze mari oraşe de litoral vine în urma consultărilor dintre Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin Direcţia Generală Turism, Prefectura Constanţa, Primăria Oradea, Primăria Timişoara şi Primăria Cluj Napoca, împreună cu TAROM, "în contextul în care se estimează că cei mai mulţi dintre români vor alege, în acest an, să îşi petreacă vacanţa de vară în ţara".

Conform statisticilor elaborate de asociaţiile de promovare a turismului, se preconizează că doar 20% dintre cei care vor pleca anul acesta în concediu vor alege destinaţii externe.

De precizat că, în perioada 2017-2018 orădenii au mai putut zbura spre Constanţa, dar cu avioanele companiei Blue Air. Din 2019, compania low-cost nu mai operează, însă, zboruri de pe Aeroportul din Oradea.