Potrivit liderului sindical al minerilor de la Băiţa, Alexandru Iştoc, ortacii au ieşit la suprafaţă joi, în jurul orei 17. "Am decis cu toţii să renunţăm la protest. Am ajuns la concluzia că putem sta mult şi bine în mină, că banii tot n-o să-i mai vedem", a declarat Iştoc pentru BIHOREANUL.

Liderul sindical a mai declarat că minerii au decis să accepte propunerea finanţatorului suedez de a deveni acţionarii firmei Mineral Mining, cea care a concesionat mina din Băiţa. "Urmează să discutăm cu finanţatorul termenii şi condiţiile de acţionariat", a mai spus Iştoc.

De asemenea, acesta are de gând să facă o plângere penală faţă de conducerea executivă a firmei, pentru nerespectarea condiţiilor contractuale, adică pentru neplata salariilor. "Voi face această plângere în numele tuturor minerilor, deoarece conducerea executivă a firmei trebuia să găsească soluţii pentru situaţia noastră", a mai spus Iştoc.

Circa 50 de mineri de la exploatarea de la Băiţa s-au blocat luni în subteran, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile din luna februarie. Ei nu au fost la primul protest de acest gen, căci în luna februarie ortacii au mai protestat 48 de ore în subteran. Miercuri, ei au primit o scrisoare de la unicul finanţator al firmei, suedezul Per Goran Carlsson, care le-a propus să devină acţionarii firmei.