Lupu-şi schimbă părul, da' năravul ba. În cazul fostului poliţist de frontieră Costin Laszlo zicala ar merge puţin modificată: îşi schimbă domiciliul, dar nu şi proastele obiceiuri.

După ce s-a împrumutat de la colegii frontierişti şi nu le-a mai înapoiat banii, iar apoi a pus la punct un sistem de primire a şpăgilor prin virament bancar, Costin a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Nu s-a potolit, însă. Mutat la Satu Mare, se dă agent SRI aflat într-o misiune importantă şi cere bani împrumut, lăsându-şi apoi "finanţatorii" cu buzele umflate...

În "misiune"

Costin Laszlo a ieşit în evidenţă în septembrie 2008, când pe numele său s-a depus o reclamaţie la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor.

BIHOREANUL a relatat atunci cum, între altele, Costin Laszlo a cerut 300 de euro unui contrabandist pentru a-i recupera maşina reţinută de oamenii legii, plus câteva sute de pachete de ţigări confiscate de vameşi. Laczi, cum se prezentase subofiţerul, a încasat şpaga pe card, dar nu şi-a ţinut promisiunea. După ce povestea a ajuns în atenţia DNA Oradea, Costin şi-a dat demisia din IJPF Bihor, iar procurorii l-au trimis în judecată, fiind condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Dar, dacă de justiţie a scăpat doar cu atât, pe urmele lui continuau să se afle foştii colegi poliţişti de la care Costin se îndatorase, fără a mai returna împrumuturile, precum şi şefii săi, intraţi şi ei în atenţia DNA, pe motiv că trataseră cu superficialitate cazul de corupţie al subofiţerului. Cu toate acestea, Laczi era de negăsit în Oradea. BIHOREANUL i-a aflat urma, în Satu Mare, unde, din vara aceasta, Costin face ceea ce ştie cel mai bine: datorii pe care nu le onorează!

La Satu Mare l-a cunoscut şi Sergiu, un taximetrist de 24 de ani. "Făcea frecvent curse lungi şi lăsa bacşiş bun", povesteşte acesta. Ajunşi amici, Costin, în vârstă de 30 de ani, i-a destăinuit taximetristului că a fost poliţist în Bihor, dar şi-a dat demisia pentru a lucra ca agent SRI. "Mi-a zis că e în Satu Mare într-o misiune importantă, iar ca să nu se prindă lumea, s-a angajat ca agent de pază", spune sătmăreanul, recunoscând că iniţial nu avea nicio suspiciune că Laczi l-ar minţi.

Prietenul la nevoie...

Câştigându-i încrederea, Costin i-a povestit lui Sergiu că, pe lângă munca la SRI, se mai ocupă şi de nişte afaceri bănoase. I-a zis că face rost de un transport de laptopuri de 10.000 de euro, pe care trebuie să dea doar 2.000. "L-am crezut, că doar a lucrat în Poliţia de Frontieră", zice Sergiu, explicând că i-a dat amicului, la început, 200 de euro, ca să se bage şi el în afacere. "Mi-a mai cerut bani, pentru una, alta. O dată mi-a zis că i-a murit mama şi ar vrea să ducă măcar o coroană la mormânt, dar banii lui sunt pe card şi nu se poate atinge de ei, că e un card urmărit de Poliţie". Sergiu spune că însuşi Laczi i-a destăinuit povestea cu şpaga de la Oradea, când îi explica de ce nu-şi poate folosi cardul. Doar că fostul frontierist susţinea că totul a fost o înscenare...

În total, Sergiu spune că i-a dat lui Costin 6.000 de lei, din care n-a primit înapoi nici un ban. "Nici afacerea cu laptopurile nu i-a ieşit, tot timpul spunea să mai aştept, că el nici nu mai vrea profit, îmi lasă totul mie, numai să-l păsuiesc". Şi cu aşteptarea a rămas, căci acum nu-l mai găseşte pe Laczi nicăieri. Telefonul e mereu închis, iar unde locuia în Satu Mare nu-l mai ştie nimeni...

Fără pedeapsă

Sergiu n-a fost singurul înşelat de fostul frontierist. Nici măcar proprietara la care stătea în chirie în Satu Mare n-a scăpat. "A păcălit-o să-l aştepte de 200 de euro din chirie câteva zile, apoi a dispărut", spune Sergiu, care, după ce s-a prins că amicul său era un ţepar, a căutat şi alţi oameni înşelaţi de acesta.
"Mi-a cerut 300 de euro, a zis că îmi dă 500 cu camătă. I-am dat, că-l ştiam om cu bani, umbla cu vecina mea şi zicea că lucrează la SRI", spune Costi, un alt sătmărean. Şi el a rămas cu buza umflată. "E un ordinar, am auzit prin cartier că are zeci de mii de euro datorii. Cred că toţi banii pe care i-a avut de când stă aici erau luaţi pe datorie", spune păgubitul.

Niciunul dintre ţepuiţi nu a depus însă o plângere la Poliţie. "Am aflat că e condamnat cu suspendare. Dacă fac plângere, o să-l închidă şi sigur rămân fără bani", explică Sergiu, sperând că Laczi va apărea şi îi va da măcar o parte din datorie. Culmea e că avocatul lui Costin de anul trecut, când agentul a fost acuzat de trafic de influenţă, Lucian Chiseliţă, spune că nici faţă de el Costin nu şi-a achitat datoriile. "Am reziliat contractul pentru neplata onorariului. Nu mai ştiu nimic despre individul acesta", spune avocatul.

Până să apară Costin, Sergiu a făcut un blog, unde a postat cu amănunte toată păţania lui cu fostul frontierist. Tânărul a pus pe internet inclusiv pretextele şi scuzele pe care le folosea Laczi pentru a cere bani împrumut. Poate se vor identifica şi alţii care au păţit la fel şi, cu toţii, vor găsi o soluţie pentru a-l lecui pe "agentul SRI" de obiceiul de a trăi pe banii altora...


DREPTATE PE DATORIE
Ţinut în braţe de frontierişti

Costin Laszlo, domiciliat în Săcueni, a lucrat ca subofiţer în cadrul Poliţiei de Frontieră la Diosig. De aici, a fost mutat disciplinar, la începutul lui 2008, în Oradea, pentru ceea ce avea să devină o rutină pentru el: a luat bani cu împrumut de la colegi şi nu i-a returnat. Ajuns la Oradea, l-a întâlnit pe Viorel Mera, căruia poliţiştii de frontieră i-au confiscat maşina şi câteva sute de pachete de ţigări de contrabandă.

Costin i-a cerut lui Mera să-i vireze în cont 300 de euro, garantând că-i aduce înapoi şi ţigările, şi maşina. Mera i-a virat banii, dar Costin a dispărut. Nervos, contrabandistul l-a reclamat la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră, însă cum plângerea era doar pe numele de Laczi, şeful de atunci al IJPF, Dumitru Luncan, nu i-a dat atenţie. Nici Cătălin Bârzanu, şeful Biroului de Cercetări Penale, nu a luat reclamaţia în serios, motivând că nu putea să ştie cine e Laczi.

Scandalul a izbucnit abia când cazul a intrat în atenţia DNA Oradea, procurorul Ioan Moldovan catalogându-l drept "un exemplu tipic de corupţie şi unul de acoperire a ei".