Inspectorul şcolar general Dorel Luca a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că din toamnă Bihorul va avea trei noi şcoli cu predare în limba maghiară.

Una dintre ele va fi Grupul Şcolar Horvat Janos din Marghita, care va prelua clasele maghiare de la Colegiul Naţional Octavian Goga şi de la Şcoala generală din oraş, urmând să funcţioneze în clădirea în care a fost o şcoală primară. "Grupul Horvat Janos va amenaja şi prelua şi internatul de la Colegiul Naţional Octavian Goga, iar noi vom face transfer de bază materială, laboratoare", a explicat Luca.

O altă şcoală cu predare în maghiară va fi Grupul Şcolar Arany Janos din Salonta. "Colegiul Naţional Arany Janos rămâne cu predare în limba română în acelaşi amplasament, iar Grupul Şcolar se înfiinţează în fosta şcoală generală din Salonta", a precizat inspectorul şcolar general.

În Oradea, Şcoala Generală George Coşbuc îşi schimbă denumirea în Şcoala cu clasele I-VIII Szacsvay Imre, urmând să nu mai facă înscrieri pentru clase în limba română. Din toamnă, clasele primare cu predare în limba română se mută într-o clădire de pe strada Stănişoarei, construcţie care aparţine Primăriei Oradea.

Acestea vor deveni structura Colegiului Naţional Mihai Eminescu, colegiul urmând să aibă astfel, din toamnă, şi clase primare, întrucât până acum avea doar elevi în clasele V-XII. "Personal, mi se pare o soluţie bună. Am vorbit şi cu învăţătoarele şi sunt de acord", a declarat Luca.

În toamnă, la Şcoala Generală Szacsvay Imre vor mai fi clase de-a VII-a şi de-a VIII-a cu predare în limba română, întrucât pentru restul claselor n-a mai existat cerere în ultimii ani. Aceşti elevi vor merge mai departe în noua şcoală cu predare în limba română, dacă părinţii lor nu vor dori să-i mute. Astfel, abia peste doi ani şcoala va fi exclusiv cu predare în limba maghiară.

În acelaşi context, Dorel Luca a anunţat că la Colegiul Economic Partenie Cosma s-ar putea să nu mai existe din toamnă nicio clasă de maghiară. Asta pentru că elevii s-ar putea să se mute la Liceul Teologic Romano-Catolic Szent Laszlo, cel care funcţionează lângă Piaţa Decebal, în clădirea pe care Economicul a părăsit-o toamna trecută, fiindcă era revendicată.

"Există o solicitare din partea unităţii de învăţământ (n.r. Liceul Teologic Romano-Catolic Szent Laszlo) de a se transforma în Grup Şcolar Romano-Catolic Szent Laszlo. Dacă se va emite ordinul de ministru, şi probabil se va emite, se va transforma din toamnă", a spus şeful IŞJ Bihor.

Motivul pentru care liceul vrea să se transforme în grup şcolar este că legea nu permite ca o unitate de învăţământ de tipul "liceu teologic" să aibă toate specializările, pe toate ramurile educaţionale. Astfel, pentru a avea şi specializare teoretică, teologică, reală, dar şi din ramura celor de servicii sau tehnologice, şcoala trebuie să devină grup şcolar sau colegiu tehnic.