După doi ani de şcoală atipici, Universitatea din Oradea vrea să reinstaureze normalitatea. Din toamnă, dacă situaţia epidemiologică va permite, toţi profesorii şi studenţii orădeni vor reveni în sălile de curs.

„Universitatea din Oradea îşi exprimă intenţia de a deschide anul universitar 2021-2022 cu prezenţa fizică a cadrelor didactice şi a studenţilor. Aceste elemente vor fi decise în Consiliul de Administraţie şi Senatul Universităţii din iulie şi septembrie, cu menţiunea că vom respecta normele sanitare în vigoare începând cu data de 1 octombrie specifice oraşului nostru”, a declarat rectorul Constantin Bungău, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Dacă situaţia pandemică nu va permite întoarcerea la normalitate, studenţii vor continua să înveţe într-un sistem hibrid sau chiar online, aşa cum fac din martie 2020 încoace.

Sfatul rectorului

Prezenţa fizică a studenţilor în campus ar putea însemna şi cazarea lor în căminele studenţeşti, dar deocamdată nu se ştie în ce condiţii.

„Încurajăm deschiderea anului universitar cu prezenţă fizică, de aceea în calitate de rector vreau să fac o recomandare tuturor celor care vor citi ceea ce scrieţi dvs.: să se vaccineze, pentru a asigura condiţii de redeschidere a campusului universitar şi a înlesni mobilitatea şi libera circulaţie. Numai aşa se poate reduce riscul de îmbolnăvire sau de dezvoltare severă a bolii care a creat această criză sanitară”, a declarat Bungău.

Rectorul nu deţine date la zi privind imunizarea în rândul angajaţilor Universităţii, dar o raportare de luna trecută arăta că 27% dintre dascălii instituţiei nu erau încă vaccinaţi. În rândul personalului didactic auxiliar şi nedidactic, acest procent este mult mai mare, de 68%.

Cursuri pentru toţi

Indiferent că studenţii vor fi prezenţi fizic la cursuri sau vor trebui să înveţe tot online, Universitatea vrea să dovedească deschidere faţă de comunitatea locală, aşa că va pune cursurile la dispoziţia curioşilor.

Concret, disciplinele de larg interes şi care nu necesită cunoştinţe specializate într-un anumit domeniu, ar putea fi urmărite, pe internet, gratuit. Prorectorul Sorin Borza a declarat că ideea este incipientă, dar e clar că se doreşte deschiderea cursurilor pentru publicul din afara Universităţii. „Profesorii vor fi în sală, dar dacă va exista cerere, ar putea oferi un link de conectare unor interesaţi din mediul extern”, a declarat Borza, în aceeaşi conferinţă de presă.