Municipalitatea orădeană va demara, în vară, un proiect pilot care va schimba modul de tarifare a serviciului de colectare a deşeurilor pentru o parte din orădeni. Decizia a fost luată de primarul Ilie Bolojan şi de şeful Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea, în urma unei întâlniri avute cu reprezentanţii Eco-rom Ambalaje, companie ce se ocupă cu reciclarea deşeurilor.

Programul pilot va fi aplicat doar la câteva blocuri din oraş, iar condiţiile concrete vor fi stabilite în următoarea perioadă de reprezentanţii municipalităţii. Cert este că orădenii incluşi în program nu vor mai fi facturaţi de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, ca până acum, adică cu un tarif fix pe persoană, ci în funcţie de câte containere de deşeuri menajere umplu.

Scopul programului este stimularea colectării selective a deşeurilor, adică aruncarea în containere anume amplasate a deşeurilor ce pot fi reciclate, separat de cele menajere. Colectarea deşeurilor reciclabile este gratuită în prezent, şi aşa va rămâne, însă schimbarea modului de tarifare a deşeurilor menajere ar trebui să-i determine pe orădeni să arunce cât mai multe deşeuri reciclabile în containerele destinate acestora, respectiv cât mai puţine în containerele pentru deşeurile menajere, astfel încât să plătească o factură cât mai mică.

"Principiul e ca fiecare să plătească atât produce. Sistemul actual nu încurajează deloc colectarea fracţiei uscate. Orădeanul plăteşte la fel, indiferent câte deşeuri aruncă în containerele cu capac galben", a explicat pentru BIHOREANUL Mircea Ghitea.

Asta nu înseamnă, însă, că orădenii vor putea încerca să "fenteze" operatorul de salubritate şi să arunce deşeurile menajere în containerele destinate celor reciclabile. "Cei care vor încălca regulile vor plăti dublu pentru acea fracţie uscată", a mai spus şeful Direcţiei Tehnice.

Detaliile concrete privind modul în care va fi implementat programul pilot, inclusiv tarifele pe volum, vor fi stabilite de Primărie în perioada următoare. Aceasta nu este prima colaborare între municipalitatea orădeană şi firma Eco-rom Ambalaje. Anul trecut, în baza unui parteneriat între cele două părţi, în Oradea au fost amplasate 650 de recipiente tip clopot, aşa-numitele igluuri, destinate exclusiv colectării deşeurilor reciclabile: PET-uri, hârtie, carton ori sticlă.