Scandal, marţi, la marginea satului Pietroasa, în Munţii Apuseni. Rangerii Administraţiei Parcului Natural Apuseni au chemat Poliţia şi inspectorii Direcţiei Silvice, după ce au prins în flagrant o echipă de muncitori care făcea săpături în albia râului şi se pregătea să dinamiteze un perete de stâncă, pentru a construi unul din beton.

"Mai mulţi muncitori făceau lucrări în albia majoră a Crişului Pietros. Vorbim de săpături în albia unuia dintre cele mai frumoase râuri. Au băgat excavatoare, ca să poată turna fundaţii pentru tot felul de ziduri de sprijin. Ce este şi mai grav este că au instalat batoane de dinamită, ca să dinamiteze un perete de stâncă vie de lângă apă, ca să-l înlocuiască apoi cu beton", a declarat şeful APNA, Alin Moş, marţi pentru BIHOREANUL.

Lucrările sunt ilegale, a precizat Moş, întrucât APNA, custodele zonei, nu şi-a dat avizul pentru nicio astfel de intervenţie în albia râului. La fel de ilegal, muncitorii au defrişat şi copaci de pe malul Crişului Pietros.

Muncitorii nu au vrut să îşi declare nici măcar identitatea poliţiştilor chemaţi de APNA la faţa locului, cu atât mai puţin să spună pentru cine lucrează. La fel, au refuzat să semneze procesul verbal încheiat de rangeri.

"Coincidenţă sau nu, în aceeaşi zonă am primit o solicitare de avizare pentru un proiect de realizare de parapeţi şi ziduri de sprijin, în 2014, pe care noi am avizat-o nefavorabil. Solicitarea a fost depusă de ABA Crişuri. Până acum, n-am avut o discuţie cu cei de la ABA pentru a-i întreba ceva", a declarat Moş, bănuind că aceeaşi instituţie este şi acum în spatele lucrărilor ilegale.

Cert este că rangerii APNA au încheiat un proces verbal de contravenţie în valoare de 30.000 de lei, urmând ca, ajutaţi de poliţişti, să identifice şi pe numele cui scriu amenda. "Nu au făcut construcţii, doar excavaţii, şi vor primi ca sancţiune complementară şi readucerea terenului la starea iniţială", a spus Moş.

Potrivit acestuia, APNA a refuzat să avizeze lucrarea propusă de ABA Crişuri pentru că nu se justifică, tocmai pentru că râul are propriii pereţi, din stâncă naturală, nefisurată. "Roca în sine este ca un perete de beton", a explicat el.

ABA: Nu noi!

Contactată de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu, a confirmat că lucrarea este pe lista de investiţii a instituţiei de mai mulţi ani. În schimb, a spus Mihociu, ABA nu a cerut începerea lucrărilor, ci... firma contractată ar fi acţionat de una singură.

"A fost şi inspectorul nostru acolo astăzi, tocmai pentru că muncitorii au început lucrările fără avizul nostru, şi i-a oprit. Nu puteam să le dăm avizul până nu obţinem noi documentele necesare, de la custode şi de la autoritatea locală", a declarat Mihociu.

Potrivit acesteia, lucrarea vizează amenajarea Crişului Pietros şi este cuprinsă într-un pachet de lucrări de consolidare şi regularizare a Crişului Negru. Culmea este că, pe lângă amenda de la APNA, firma se va alege şi cu o amendă de la ABA Crişuri, pe motiv că a început lucrările înainte de vreme.