Dr. Iulian Zaporojan, medic specialist la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie din Oradea, care gestionează cazurile de trichineloză, a declarat joi pentru BIHOREANUL că în prezent mai sunt internaţi 50 de pacienţi care au consumat carne de porc din localitatea Cheţ, de lângă Marghita, iar dintre bolnavi, două fetiţe sunt în starea cea mai gravă.

"Evoluţia bolii este favorabilă la toţi pacienţii internaţi. O parte se tratează la domiciliu, iar alţii, care au dezvoltat forme severe şi medii, au rămas internaţi. În stare mai gravă au fost două fetiţe, în vârstă de 3 şi 12 ani, în cazul cărora situaţia s-a complicat şi au dezvoltat miocardite şi sindrom nefrotic (n.r. adică le-au fost afectate inima şi rinichii). Ele au fost transferate la Spitalul Municipal (n.r. unde există o secţie pentru copii), dar am înţeles că se simt mai bine", a declarat Zaporojan.

Potrivit acestuia, restul pacienţilor au răspuns bine la tratament, iar în total 131 de bihoreni s-au prezentat la spital cu simptome de trichineloză, după ce au consumat carne de porc cumpărată de la un localnic din Cheţ, care nu făcuse analizele obligatorii animalului înainte de a-l sacrifica. "În ultimele 24 de ore nu s-au mai prezentat la spital cazuri noi", a mai spus Zaporojan.