Peste 100 de percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, la universităţile Aurel Vlaicu şi Vasile Goldiş din Arad, unde profesorii vindeau diplome de licenţă unor studenţi străini, fără ca aceştia să participe la cursuri. De asemenea, studenţii erau promovaţi fraudulos la examene.

Mai precis, potrivit unui comunicat al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se fac "106 percheziţii domiciliare la mai multe persoane (cadre didactice și studenți din cadrul a două universități) cercetate sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție într-o cauză denumită generic ”Diplome de licență fără studii”".

Din probele pe care procurorii le au, mai mulţi profesori din cele două universităţi au pretins şi primit mită în sesiunile de examene şi cu ocazia susţinerii examenelor de licenţă. Totodată unii studenţi străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, "nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale".

Studenţii care şi-au şpăguit profesorii primeau în timpul examenelor răspunsurile corecte la testele grilă, prin SMS. Cei care nu reuşeau nici aşa să ia o notă bună, aveau ulterior nota modificată, "prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții, a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea". Aceiaşi informaticieni modificau răspunsurile date de studenţi la testele online.

Colac peste pupăză, studenţii cumpărau "direct de la profesori, a unor lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv a prezentărilor în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare".

Cum se dădeau şpăgile? O modalitate, spun procurorii, era lăsarea lor la puncte de schimb valutar care aveau patroni prieteni cu profesorii universitari.

"În cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru un număr de  36 de persoane ce au calitatea de suspect", se mai arată în comunicatul ICCJ.