Administraţia Social Comunitară Oradea împreună cu Consiliul Local au organizat, marţi, începând cu ora 14, la Filarmonica de Stat prima ediţie a "Galei voluntarilor din domeniul social", în cadrul căreia au fost premiaţi simbolic, cu câte o diplomă, mai mulţi voluntari, dar şi reprezentanţi ai unor ONG-uri ce s-au implicat, după cum spunea moderatoarea galei, consilierul local Florica Cherecheş, în sprijinirea comunităţii locale.

Înainte de premierea propriu-zisă organizatorii le-au adresat câteva cuvinte de mulţumire celor prezenţi în sală, îndemnându-i să-şi continue munca. Invitat la eveniment, primarul Ilie Bolojan, care a preferat să ocupe un loc mai ferit în sală, a urcat pe scenă după ce Cherecheş i-a adresat mulţumiri pentru că a sprijinit-o şi i-a acordat libertatea de a sprijini proiectele ONG-urilor atâta timp cât a fost viceprimăriţă.

"Am primit în aceşti ani lecţii de viaţă de la oameni care lucrează în ONG-uri, în domeniul voluntariatului, oameni care au firme în Oradea, care lucrează în sisteme de învăţământ. Fără să dau nume, dar vreau să ştiţi că la Centrul Oncologic din Oradea şi la Centrul Hospice Emanuel sunt foarte multe companii private care au făcut donaţii", a declarat edilul.

Bolojan nu a uitat să-şi arate aprecierea pentru aceşti oameni. "Vreau să le mulţumesc că ne ţin cu picioarele pe pământ. Sunt aici în semn de respect pentru toţi cei care nu au uitat să fie oameni în ziua de astăzi", a mai afirmat primarul.

Tot înainte de premierea voluntarilor, Angelica Platon, preşedintele Coaliţiei STRONG, a anunţat lansarea celei de-a treia ediţii a Ghidului Serviciilor Sociale furnizate de Asociaţii şi Fundaţii în judeţul Bihor, menit să vină în ajutorul bihorenilor care se lovesc de o problemă şi nu ştiu unde pot apela pentru sprijin.

Deocamdată, acest ghid, care a fost elaborat în colaborare cu Universitatea Emanuel, nu a fost tipărit, dar urmează să fie transmis instituţiilor publice pentru a fi publicat pe site-ul acestora, dar va şi fi distribuit mai multor ONG-uri în acelaşi scop. De altfel, Coaliţia STRONG a propus CJ Bihor şi Primăriei Oradea printarea ghidului într-un tiraj între 300 şi 500 de exemplare pentru a fi disponibil şi la sediul instituţiilor publice.

În 2011, un număr de 22.118 de bihoreni au beneficiat de serviciile asociaţiilor şi fundaţiilor nonguvernamentale. În judeţ funcţionează 45 de ONG-uri şi 96 de servicii specializate.