Ancheta DIICOT, sprijinită de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), scoate la iveală detalii şocante. Două firme farmaceutice orădene au emis pe bandă rulantă facturi privind achiziţii fictive de medicamente oncologice, reumatologice şi neurologice, producând un prejudiciu de 2,1 milioane euro bugetului de stat numai prin neplata impozitului pe profit şi TVA, neluând în calcul şi paguba de circa 5 milioane de euro adusă şi Fondului Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate, din care se decontau aceste medicamente inexistente.

În cadrul acţiunii de amploare declanşate joi de procurorii DIICOT Oradea - care au făcut 67 de percheziţii la secţia de Oncologie a Spitalului Municipal Oradea, la mai multe farmacii şi cabinete ale unor medici de familie - nu mai puţin de 37 de echipe de inspectori din cadrul Direcţiei regionale antifraudă fiscală Oradea au asigurat sprijin de specialitate, în continuarea propriilor investigaţii începute în urmă cu mai bine de o lună.

Potrivit unui comunicat al DGAF, "în perioada 07.10-12.11.2014 inspectorii antifraudă fiscală au identificat un prejudiciu de peste 2,1 milioane euro (9.583.951 lei) cauzat bugetului de stat de către o reţea de opt firme din judeţul Bihor specializate în comerţul cu produse farmaceutice, prin evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat şi TVA".

"În perioada 2012-2014, două dintre aceste firme au emis facturi pentru achiziţii fictive de medicamente oncologice, reumatologice şi neurologice (Glivec, Seroquel, Aranesp), produse parafarmaceutice şi diverse servicii în scopul atât al creşterii artificiale a cheltuielilor şi diminuarea bazei impozabile, respectiv evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cât şi al majorării artificiale a TVA deductibilă, în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale", arată documentul.

Potrivit constatărilor inspectorilor antifraudă, facturile erau emise către şase alte firme fără angajaţi, depozite, magazine, medicamente sau marfă pe stoc, care nu funcţionau la sediul declarat, dar care erau controlate prin interpuşi de aceleaşi persoane. Banii, reprezentând contravaloarea facturilor fictive emise, se ridicau apoi de la bancă în numerar în baza unor borderouri fictive, cu nume şi serii de buletin false, şi erau returnaţi reprezentanţilor celor două firmelor beneficiare.

Întreaga operaţiune nu se putea desfăşura fără ca în reţea să fie cuprinşi şi medici care să prescrie reţete fictive, menite să ajute farmaciile care se aprovizionau fictiv cu medicamente să se "descarce" de respectivele produse. Toate aceste manopere ilegale generau prejudicii şi în sarcina Casei Asigurărilor de Sănătate, care deconta, în totalitate sau în parte, medicamentele fictive.

De altfel, procurorii DIICOT au anunţat joi dimineaţă că paguba adusă Fondului Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate se ridică la aproximativ 5 milioane de euro, iar grupul infracţional cuprinde nu mai puţin de 50 de persoane. La finalul percheziţiilor, 30 de suspecţi vor fi duşi la sediul DIICOT pentru audieri.

Citiţi pe această temă articolul "Percheziţii DIICOT la Spitalul Municipal, farmacii şi medici de familie din Bihor: 30 de persoane duse la audieri (FOTO)"