Întrucât există un risc crescut de intoxicație acută cu ciuperci din flora spontană, ca urmare a condițiilor meteorologice favorabile înmulțirii acestora, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică atrag atenţia asupra pericolelor generate de consumarea voluntară, dar şi involuntară, a ciupercilor.

Semnele intoxicaţiei

În timp ce la adult folosirea în alimentaţie a ciupercilor culese fără o bună cunoaştere a diferitelor specii este cel mai des întâlnită cale de intoxicare, în cazul copiilor intoxicaţi se raportează de cele mai multe ori consumul de ciuperci odată cu părinţii în timpul meselor comune, dar şi accidente legate de consumul neintenţionat, aminteşte DSP într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minimum 15 minute până la 12 ore sau chiar mai mult după ingestie, manifestându-se prin greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală şi chiar deces. În cazul apariţiei unora din aceste semne este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă.

Recomandări

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci, Direcția de Sănătate Publică vă recomandă:

- consumul ciupercilor de cultură, provenite din unităţi autorizate şi / sau însoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea  lor de la comercianţii ambulanţi, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor;

- evitarea culesului / consumului ciupercilor din flora spontană (păduri, păşuni);

- neimplicarea copiilor în culegerea ciupercilor;

- supravegherea copiilor mici, intoxicaţia la aceştia incluzând forme de gravitate variabilă și cu evoluție imprevizibilă.

Atenţie!

Ciupercile otrăvitoare nu-şi pierd toxicitatea prin preparare, toxinele acestora fiind foarte rezistente la prelucrarea termică.

Ceapa, usturoiul sau pătrunjelul care se schimbă la culoare ori lingura de argint, contrar „legendelor populare”, NU sunt indicatori ai toxicităţii ciupercilor. De asemenea este absolut greşit să se considere că ciupercile care sunt mâncate de insecte ar fi comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensivă datorită metabolismului acestora diferit de cel al omului.

DSP recomandă, de asemenea, evitarea conservării ciupercilor provenite din flora spontană și/sau surse neautorizate, în condiţii casnice.

În cazul apariției oricăror semne clinice după consumul de ciuperci, este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă.