Programul centrelor de permanenţă ale medicilor de familie:

1. C.P. "Gh. Doja" Oradea: Oradea, str. Gh. Doja, nr.99/F; Telefon: 0359-411331;

2. C.P. ,,Leagănului" Oradea: Oradea, str. Leagănului, nr. 13/A; Telefon:0359-438125;

3. C.P. ,,Vlădeasa" Oradea: Oradea, str. Vlădeasa, nr. 70; Telefon: 0359-415315;

4. C.P. ,,Medena" Oradea: Oradea, str. Anton Bacalbașa, nr.2; Telefon: 0259-221122;

5. C.P. ,,Nufărul" Oradea: Oradea, str. Grigore Moisil nr.7; Telefon: 0359-454496;

6. C.P. ,,Cantemir" Oradea: Oradea, str. Kiev nr.3; Telefon: 0259-471824;

7. C.P. Biharia: Biharia, str. Trandafirilor, nr.35; Telefon: 0259-342770;

8. C.P. Brusturi: Brusturi nr.166/4; Telefon: 0259-326835:

9. C.P. Ceica: Ceica, nr. 4; Telefon 0259-324472;

10. C.P. Ciuhoi: Ciuhoi, nr.205; Telefon: 0259-328821;

11. C.P. Câmpani: Câmpani, nr.88/A; Telefon: 0359175253;

12. C.P. Cociuba Mare: Cociuba Mare, nr. 83; Telefon: 0359-405393;

13. C.P. Dobrești: Dobrești, nr.267/A; Telefon: 0732718337;

14. C.P. Drăgești: Drdgești nr.183; Telefon: 0359-462562;

15. C.P. Holod: Holod, nr. 238;Telefon: 0259- 311777;

16. C.P. Mișca: Mișca, nr. 380; Telefon: 0359174090;.

17. C.P. Olcea: Olcea, nr.70; Telefon: 0359-450500;

18. C.P. Pomezeu: Pomezeu , nr. 80; Telefon: 0259-322967:'

19. C.P. Răbăgani: Răbăgani, nr. 29/A; Telefon: 0259-324900; 0259-324846;

20. C.P. Săcădat: Săcădat, nr. 180; Telefon: 0259-458248;

21. C.P. Săcueni: Săcueni, str. Libertății, nr. 28; Telefon:0259-352655;

22. C.P. Sălacea: Sălacea, nr.319; Telefon: 0766486957;

23. C.P. Sârbi: Sârbi, nr.547; Telefon: 0359-445811;

24. C.P. Suplacu de Barcău: Suplacu de Barcău, str. Crinului, nr. 16; Telefon: 0259-368352;

25. C.P Șoimi: Șoimi, nr. 38; Telefon: 0371301848;

26. C.P. Vadu Crisului: Vadu Crisului, nr.772; Telefon: 0259-443020;

27. C.P. Valea lui Mihai: Valea lui Mihai, Str. Republicii, nr. 29;Telefon:0755088131 ;

28. C.P. Vașcău: Vașcău, str. Unirii, nr. 75; Telefon: 072064550.

Personalul medical din centrele de permanenţă acordă asistenţa medicală de urgenţă persoanelor care se deplasează la sediul centrului de permanenţă.

Pentru urgenţe medico-chirurgicale, intervenţiile Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi/sau SMURD pot fi solicitate gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

Serviciile Ambulanţei private Pelican pot fi solicitate la numărul de telefon 0259-962, aceasta deservind cazurile urgente în perioadele sărbătorilor.

Structurile de primiri urgenţe (camerele de gardă, compartimente şi unităţile de primiri urgenţe) din cadrul spitalelor publice au o activitate permanentă, în conformitate cu planificarea medicilor în cadrul turelor de gardă.

Asistenţa de urgenţă pentru medicină dentară este asigurată de Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, str. Corneliu Coposu nr. 12. În această locaţie este furnizată permanent şi în mod gratuit asistenţa stomatologică de urgenţă pentru cetăţenii cu probleme dentare.

Farmaciile cu program de lucru non-stop în perioadele sărbătorilor sunt următoarele:

l. Farmacia Concordia - Oradea, P-ta Bucuresti, nr. 2-4;

2. Farmacia Sanifarm 58 - Oradea, Republicii, nr.33;

3. Farmacia Biovita - Oradea, str. Republicii nr.40;

4. Farmacia FARMIMPEX - Oradea, Republicii 26;

5. Farmacia FONTANA - Oradea-str. Transilvaniei nr.6. bl.U1:

6. Farmacia Medifarm - Oradea, str.Ialomitei, nr.1, Bl.AN3;

7. Farmacia Suflet Farm - Oradea str. Tudor Vladimirescu nr.4;

8. Farmacia Procardia - Oradea, str.Libertatii nr.4.

Laboratorul de Medicină Legală desfăşoară o activitate permanentă, conform cu planificarea turelor de gardă, medicii legişti asigură prin rotaţie activitatea de teren şi consultaţiile pentru eliberarea de certificate, pentru toate problemele specifice (determinare alcoolemie, viol, tâlhării etc). Laboratorul de Medicină Legală Oradea poate fi apelat la nr. de telefon 0259419740.

Serviciul de Permanenţă al DSP Bihor va avea activitate în perioada menţionată zilnic, între orele 9 şi 17. Pentru probleme deosebite legate de sănătatea publică cetăţenii se vor putea adresa la serviciul de permanenţă, în intervalul orar menţionat, pe str. Libertăţii nr.34 şi/sau la numărul de telefon: 0259418639.

Beneficii şi riscuri în caz de consum al cărnii de miel

În urma analizelor de laborator efectuate, 100 grame de carne de miel au o valoare calorica ridicata de  200 - 300 kcal şi un conţinut ridicat de  potasiu. Organele (în special ficatul), dar si carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe foarte uşor, zinc şi carnitina cu rol energetic şi cantităţi mici de calciu, acidu folic şi vitamina E. Are un conţinut de proteine ridicat dar şi multe grăsimi saturate (80 mg de colesterol la 100 grame).

Carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kg sau sub 9 săptămâni poate produce, la persoane predispuse genetic – cu boli preexistente – sau în caz de consum excesiv, probleme legate de:

- conţinutul ridicat de colagen bogat in oxipurine: este greu digerabil iar excesul creează probleme cum ar fi:  atac de gută, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie);

- conţinutul scăzut de fibre alimentare: recomandăm consumul în asociere cu legume pentru a preveni constipaţia; stufatul sau drobul trebuie sa aibă cat mai multa verdeaţă şi orez;

- conţinutul crescut de lipide: are risc aterogen, în special la cei cu boli cardiovasculare, sau risc de colici biliare, pancreatită;

- conţinutul crescut de proteine: predispune la alergii.

DSP Bihor recomandă cetăţenilor respectarea şi a următoarelor măsuri în cazul consumului cărnii de miel:

- în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii doar în momentul fierberii şi, pe cât e posibil, folosirea cărnii de la miei de 10-14 kg;

- prepararea cărnii de miel înăbuşită sau preparată pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile, iar stufatul trebuie să conţină cât mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta prevenirea constipaţiei

- evitarea  asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăligă sau paste. Ea trebuie asociata doar cu legume.

- la achiziţionare, verificarea  existenţei ştampilei sanitar-veterinare.

- nu cumpăraţi şi nu folosiţi pentru preparare şi consum carnea de miel care a fost depozitată la temperaturi mai mari de 4 grade Celsius.

 În situaţia în care starea generală este alterată recomandăm adresarea la cea mai apropiată unitate medicală care are program de activitate permanent pentru cazurile urgente în scopul examinării medicale şi instituirii precoce a tratamentului adecvat.