Cu prilejul Zilei de Luptă împotriva HIV-SIDA, Direcţia de Sănătate Publică Biihor participă la o campanie de informare a populaţiei şi grupurilor cu risc crescut cu privire la modalităţile de transmitere şi prevenire a infecţiei HIV/SIDA şi la importanţa consilierii, testării şi tratamentului în cazul persoanelor seropozitiv, dar şi că anumite categorii de persoane au chiar obligativitatea testării, care este gratuită.

Este vorba despre gravide; persoanele cu anumite condiţii/afecţiuni (tuberculoză, boli cu transmitere sexuală, unele tulburări mintale, donatori de sânge, personal medico-sanitar, hemodializaţi, transfuzaţi, nou-născuţi din mame seropozitive, contacţi ai persoanelor infectate cu HIV, persoane cu parteneri sexuali multipli, victime ale violului sau abuzurilor sexuale, şoferi de transport internaţional, marinari de cursă lungă, persoane cu sejur de peste 6 luni în străinătate, persoane care au lucrat mai mult de 6 luni în străinătate, persoane care urmează să se căsătorească, personalul aflat în misiune în străinătate, imigranţii şi refugiaţii); bărbaţi care fac sex cu bărbaţi, persoane care practică sexul comercial, consumatori de droguri injectabile şi persoane private de libertate.

HIV este virusul care provoacă SIDA, iar infecţia se poate transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată; de la o mamă infectată la copil în timpul sarcinii, naşterii sau alăptării; prin sânge, prin instrumente medicale şi nemedicale contaminate cu sânge infectat.

Diagnosticul în infecţia HIV/SIDA poate fi pus doar prin teste specifice de laborator, iar diagnosticarea timpurie permite o reacţie mai bună la tratament, o viaţă mai lungă, cu o calitate mai bună, pentru persoana infectată. De asemenea, începerea tratamentului poate reduce rata de transmitere a infecţiei la alte persoane.

În 2018 erau infectate cu HIV 37,9 milioane de persoane la nivel mondial (dintre care 36,2 milioane adulţi şi 1,7 milioane copii), iar numărul infectărilor noi a fost de 1,7 milioane (dintre care 1,6 milioane adulţi şi 160.000 copii sub 15 ani).

În România, în iulie 2018 existau 15.661 persoane infectate cu HIV şi 16.106 bolnave de SIDA. În Bihor sunt înregistrate oficial în evidenţele DSP 80 cazuri SIDA.