Pentru că se apropie sărbătorile şi, după tradiţia românească, bihorenii sunt obişnuiţi să taie porcul de Crăciun, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor (DSVSA) avertizează că efectuarea analizelor pentru depistarea trichinelozei este obligatorie în cazul animalelor sacrificate. Altfel, proprietarii de animale vor fi amendaţi de către inspectorii sanitari cu amenzi de până la 2000 lei, deoarece pun în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă acea carne.

"Examenul se execută de personal acreditat de către DSVSA Bihor, respectiv de medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, precum şi de personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din oraşele mari (în Oradea - în cele trei pieţe agroalimentare mari, apoi în Marghita, Valea lui Mihai, Aleşd, Salonta, Beiuş, Ştei)", se arată în comunicat.

Pentru mai multă eficienţă, DSVSA Bihor a suplimentat personalul de specialitate din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor enumerate şi de asemenea a prelungit programul de activitate al acestora, astfel că se lucrează zilnic, inclusiv sâmbăta şi duminica între orele 8 şi 16.

Potrivit informării, în weekend-ul trecut au fost efectuate, doar în Oradea, peste 300 de examene de specialitate - depistându-se două suspiciuni de trichineloză.

După cum se ştie, luna trecută, în satul bihorean Cheţ a izbucnit un adevărat focar de infecţie cu trichineloză, peste 130 de persoane îmbolnăvindu-se şi ajungând la spital după ce au mâncat carne de porc.

Trichineloza este o zoonoză, de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinela specie. Cel mai frecvent este diagnosticată Trichinella spiralis.

La om boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. "Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii", mai spun reprezentanţii DSVSA.