Pentru a preveni apariţia cazurilor de toxiinfecţii alimentare în perioada Sărbătorilor de Paşte, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anuţat că va face controale ample în mai multe unităţi din sectorul alimentar.

Potrivit unui comunicat, sunt vizate unităţi din zonele Oradea, Beiuş, Ştei, Aleşd, Salonta, Tinca, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Marghita, cu accent pe operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de comercializare a cărnii (carmangerii şi măcelării),  dar şi a altor produse alimentare specifice (peşte, ouă, patiserie, cofetărie, depozite alimentare, comerţ cu amănuntul). Inspectorii vor face controale inclusiv în târgurile de animale şi în locurile special amenajate pentru sacrificarea mieilor.

"Având în vedere cele constatate în anii anteriori, avertizăm din nou consumatorii din cadrul judeţului să acorde în această perioadă o atenţie deosebită la achiziţia oricărui produs alimentar, şi în special a produselor specifice (ouă, carne de miel, produse lactate, cozonaci etc), pentru a evita eventualele efecte nedorite. De asemenea rugăm consumatorii să ne informeze de urgenţă în caz că iau la cunoştinţă situaţii de posibile încălcări ale legislaţiei în domeniul siguranţei alimentare", arată comunicatul.

Numerele de telefon la care se pot sesiza neregulile sunt: 0800-826.787 sau 0259-266.141.

În cazul în care au suspiciuni privind alimentele cumpărate, consumatorii se pot adresa şi punctelor de permanenţă pe care DSVSA Bihor le instituie pe întreg judeţul: Sediul DSVSA Bihor – centru de coordonare la nivel judeţean, Sediul CSVSA Oradea 1 din P-ţa Cetăţii, pentru Oradea, Sânmartin, Sediul CSVSA Oradea 3 din str. Menumorut pentru Oradea, Sediul SCOSA/CSVZ Aleşd pentru zona Aleşd, Sediul SCOSA/CSVZ Marghita, pentru Marghita, Sediul CSVZ Valea lui Mihai pentru Săcuieni şi Valea lui Mihai, Sediul CSVSA Beiuş, pentru Beiuş şi Stei, Sediul CSVSA Salonta pentru Salonta. Programul de lucru în perioada 14.04 – 03.05.2016 este de la 8 la 16. 

Totodată, şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a anunţat că va asigura permanenţă pentru preluarea reclamaţiilor, la numărul de telefon 0259.431817. "Pentru situatii deosebite daca evaluarea nivelului de risc pe care il reprezinta evenimentul respectiv va arata ca e nevoie de o interventie, exista pregatita echipa de interventie operativa", a subliniat CJPC.

Pe de altă parte, informarea Direcţiei Sanitar Veterinare mai arată că pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un Centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcată data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe etichetă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate, data valabilităţii.

În cazul comercializarii de lapte crud sau produse obţinute din lapte crud destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, acestea pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare (halele de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară etc) sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confectionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică etc). Şi acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, etc.

Carnea de oaie/capră comercializată prin unităţi de alimentaţie publică (magazine, măcelării, supermarket etc) trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate (stampilă), de către un medic veterinar. Mărcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale ( de 6,5/4,5 cm) şi au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat "România" iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC. Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă. Tot în acest context recomandăm, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore) ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentitiei la oaie este că în partea superioară nu au incisivi, aceştea fiind înlocuiţi cu un teşut numit burelet.

Carnea de miel/ied provenită din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare miei aprobate temporar de către DSVSA Bihor, pentru a veni în sprijinul micilor producători locali, va fi marcată cu o stampilă ce va fi de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interior superior va fi inscripţionat "România" la mijloc codul centrului "BH 001" – pentru centrul de sacrificare din Municipul Oradea şi respective cu codul "BH 005" – pentru centrul de sacrificare din Municipiul Beiuş, iar inferior inscripţia "CONTROLAT SANITAR VETERINAR". Mărimea literelor va fi de 0,8 cm iar cifrele de 1 cm. Carcasele de ovine şi caprine, obţinute în acest centru de sacrificare, vor fi comercializate direct consumatorului final la locul de producţie, fiind interzisă introducerea acestora în reţeaua de distribuţie a alimentaţiei publice.

În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) ce sunt marcate cu marcă ovală .

"Se interzice cu desăvârşire comercializarea stradală a alimentelor sau comercializarea ambulantă a acestora în spaţii deschise, improvizate sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 de lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare", subliniază comunicatul DSVSA.

Documentul indică şi că centrele temporare autorizate de sacrificare a mieilor sunt Piaţa Ioşia, în Oradea şi Piaţa Obor Beiuş.