Direcţia Silvică Bihor organizează joi o nouă licitaţie pentru vânzarea a cel puţin 105.000 metri cubi de lemne din fondul forestier proprietate publică, după ce prima licitaţie în acest sens, ţinută pe 22 decembrie, s-a lovit de boicotul agenţilor economic: au participat 50 de firme, dar n-a licitat nici una.

"Agenţii economici s-au înscris, dar n-au ofertat nimic", a explicat, marţi, pentru BIHOREANUL, şeful DS Bihor, ing. Adrian Florescu.

Pentru licitaţia din această săptămână, Direcţia are înscrişi 74 de participanţi. Dacă şi aceştia vor boicota demersul, rămâne de văzut.

Cert este că această atitudine se regăseşte în aproape toată ţara, Regia Naţională Romsilva fiind boicotată de agenţii economici pe motiv că preţurile stabilite prin Hotărârea de Guvern 924/2015, privind Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, sunt prea mari. "Îi deranjează preţul, dar preţul este stabilit conform HG 924 şi printr-o metodologie agreată de Consiliul Concurenţei", a precizat Florescu.

În acelaşi timp, însă, noul regulament nemulţumeşte şi Romsilva, care, în calitate de administrator de pădure, şi-a pierdut dreptul să prelucreze lemnul. "Dar suntem atestaţi şi noi ca operator economic, suntem pe aceeaşi piaţă ca şi toată lumea, ba chiar mai mult suntem singurii care respectăm ad litteram şi întru totul regulamentele", a spus Florescu.

De altfel, aceste nemulţumiri le-a ridicat şi fostul şef al Romsilva, Adam Crăciunescu, care însă a demisionat săptămâna trecută, după ce a fost acuzat de Asociaţia Forestierilor din România că omoară industria mobilei, majorând cu 300% preţul masei lemnoase.