În Primăria Oradea, regulile sunt făcute ca să fie încălcate. Regulamentul privind activităţile de tăiere, transport şi valorificare a lemnului rezultat din spaţiile verzi, aprobat de Consiliul Local în noiembrie 2015, prevede explicit că persoana sau instituţia care solicită tăierea unui arbore de pe domeniul public se obligă să planteze în locul lui minimum 5. De altfel, fără acest angajament semnat, cererile de tăiere nici nu pot fi depuse la Primărie.

Totuşi, instituţiile "cu pile" la Primărie nu respectă regulamentul! Ba mai mult, municipalitate le face munca, dar doar pe sfert...

Tăieri vs. plantări

Printr-un comunicat transmis luni, municipalitatea se laudă că se preocupă de spaţiile verzi ale Oradiei. "Primăria Oradea, prin Direcţia Tehnică, în data de 12.12.2019 a plantat 30 de arbori din specia platan cu dimensiunea de 4 metri înălţime, cu balot de pământ şi circumferinţa de 24 de cm pe amplasamentul situat pe strada Gh. Pop de Băseşti nr. 1-3A", se arată în comunicat.

Fraza ascunde, însă, o neregulă mare cât palatul administrativ al Oradiei: plantările nu se fac din grijă pentru a spori verdele Oradiei, ci pentru a contrabalansa nişte tăieri!

În paragraful următor al comunicatului se arată că, până marţi, 30 de arbori de pe aceeaşi stradă vor fi doborâţi. "În perioada 13-17 decembrie 2019 sunt prevăzuţi pentru a fi tăiaţi 30 de arbori - cioate de dud, aceştia prezentând defecte majore la nivelul trunchiului rămas, crăpături şi scorburi adânci, gâlme canceroase, doi dintre ei fiind uscaţi, arborii fiind situaţi pe amplasamentul mai sus menţionat", se arată în informarea Primăriei.

Tăieri avizate

Municipalitatea mai anunţă că tăierea celor 30 de copaci a fost avizată în Comisia consultativă privind lucrările de tăiere şi/sau intervenţii cu tăieri în coroana arborilor şi arbuştilor amplasaţi în spaţiile verzi de pe domeniul public din municipiul Oradea. Când anume, Primăria nu se oboseşte să precizeze.

În schimb, comunicatul dezvăluie cine a făcut cererea de doborâre a copacilor: "Menţionăm că acestă înlocuire a fost solicitată de Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" şi Biserica romano-catolică Sfânta Tereza din Oradea".

Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" este condusă de directoarea Gheorghina Bîrlădeanu, membru în PNL Bihor. De altfel, în primăvară, BIHOREANUL a mai arătat cum, pe aceeaşi stradă, municipalitatea a toaletat masiv copacii cu pricina, iar directoarea a fost cea care în ultimii ani s-a tot plâns Primăriei de arborii care înconjoară unitatea de învăţământ.

Plantări... în avans

Comunicatul Primăriei scoate la iveală, însă, două hibe. Întâi, că Primăria oferă un tratament preferenţial Şcolii "Avram Iancu" şi Bisericii romano-catolice, făcând plantări în locul lor. Apoi, că funcţionarii oraşului nici măcar nu se achită cum trebuie de această sarcină şi nu respectă raportul de plantări: în loc de 150 de arbori, sădeşte doar 30!

Întrebată de BIHOREANUL de ce Primăria nu respectă raportul de 5 copaci sădiţi la unul tăiat, purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Anca Grama, pretinde că de fapt obligaţia este respectată, numai că arborii au fost sădiţi... în avans. "Regulamentul nu spune că trebuie plantaţi în acelaşi amplasament. Primăria Oradea a plantat 355 de arbori în toamnă şi 350 în primăvară", a declarat Grama, pentru BIHOREANUL.

Doar că arborii de care vorbeşte au fost sădiţi în campaniile anuale de plantări pe care municipalitatea le derulează, fără ca vreodată să se fi menţionat că aceste acţiuni sunt o "compensare". De altfel, regulamentul Primăriei nu pomeneşte absolut nimic despre posibilitatea de a planta arbori "preventiv", pentru cei care vor fi tăiaţi, ci spune doar că pentru fiecare copac trebuie sădiţi alţii. Evident că, în timpul plantărilor de primăvară şi de toamnă, Primăria nici măcar nu avea de unde şti că şcoala şi biserica vor cere tăierea celor 30 de copaci...

Primăria, în locul unora

Întrebată de ce Primăria a preluat obligaţia pe care o aveau Şcoala "Avram Iancu" şi Biserica romano-catolică Sfânta Tereza, Anca Grama a spus că Direcţia Tehnică a comandat aceste plantări pentru că... sunt pe domeniul public. "Şcoala şi biserica au făcut solicitarea, dar fiind vorba de arbori de pe domeniul public, am considerat că Primăria Oradea trebuie să facă plantările", a declarat purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Când BIHOREANUL i-a precizat că tot pe domeniul public sunt şi copacii a căror tăiere o cer asociaţiile de proprietari din oraş sau orădenii care stau la case şi că, de altfel, tocmai despre copacii de pe domeniul public vorbeşte şi regulamentul Primăriei, Grama n-a mai avut nicio altă explicaţie. "Acestea sunt informaţiile pe care mi le-au comunicat colegii din Direcţia Tehnică", a spus ea.

După aceeaşi logică, indiferent că stau la bloc sau la case, orădenii n-ar mai trebui să-şi facă griji: dacă vor cere tăierea unor arbori din oraş, vor putea ignora regulamentul Primăriei. Dacă funcţionarii o fac, de ce n-ar face-o şi cetăţenii?

UPDATE:

Marţi dimineaţă, muncitorii firmei RER Vest, angajată de Primărie să taie copacii de pe strada Gheorghe Pop de Băseşti, mai aveau de doborât câţiva dintre bătrânii duzi. Rădăcinile acestora sunt bine înfipte în pământ, dovadă că utilajele nu au o misiune uşoară când trebuie să le scoată.