Peste 2.500 de directori de grădinițe și de școli din toată țara au semnat o scrisoare comună, prin care cer o salarizare atractivă și adecvată pentru cei care dețin aceste funcții, nemulțumiți că ajung să câștige mai puțin decât dacă ar fi la catedră.

Pentru că vechimea profesorilor cu roluri de conducere nu este luată în considerare la grila de salarizare, așa cum se întâmplă la cadrele didactice fără astfel de funcții, un director cu experiență în învățământ câștigă lunar mai puțin decât ar primi dacă ar rămâne la catedră.

Prin scrisoarea deschisă, directorii au cerut o soluție până la 1 septembrie 2023, mai precis ca Guvernul să implementeze una din trei propuneri pe care le au: modificarea actualei legi-cadru a salarizării (Legea nr. 153/2017), ca salariul de bază al directorului și directorului adjunct să pornească tot de la gradația 0 de vechime în muncă, instituirea posibilității de a opta pentru salariul de director sau de profesor ori acordarea unei prime lunare pentru directori și directorii adjuncți, de 1.200 de lei net.

Problema este acută și în Bihor, spune șeful Sindicatului Liber din Învățământ, Flaviu Zancu.

„80% din directorii din Bihor, dacă se întorc la catedră, au salarii mai mari cu 700-800 lei. Nu îi mai motivează nimic să fie directori”, a declarat Zancu pentru BIHOREANUL.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean, Horea Abrudan, confirmă că directorii sunt supărați.

„Nu am avut până acum cazuri de demisii, dar nemulțumiri există în rândul directorilor”, a declarat Abrudan pentru BIHOREANUL.

Deocamdată, Ministerul Educației nu a reacționat la solicitarea directorilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!