Pentru că directorii care n-au participat sau n-au promovat concursurile anume organizate nu mai pot rămâne la şefia şcolilor şi grădiniţelor, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a aprobat 68 de numiri temporare pentru directori şi alte 28 pentru directorii adjuncţi. Anunţul a fost făcut vineri de inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii orădeni.

Potrivit şefului IŞJ Bihor, după finalizarea concursurilor pentru directori şi directori adjuncţi, în Bihor au rămas vacante 68 de posturi de director şi "mult mai multe de directori adjuncţi". "Pentru directori, în şedinţa Consiliului de Administraţie s-au aprobat 66 de detaşări în interesul învăţământului şi două delegări de atribuţii, iar pentru directori adjuncţi 28 de detaşări", a declarat Alin Novac Iuhas.

Promovaţi în alte şcoli

Pentru cele 66 de detaşări în interesul învăţământului, adică directori numiţi pe perioadă temporară, şeful IŞJ Bihor a precizat că în cele mai multe cazuri a căutat să numească persoane care au concurat la concursurile de directori, au promovat, dar nu au fost admise pentru că au avut contracandidaţi cu punctaje mai mari.

Este cazul fostei directoare de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Lianna Papagiannis, care acum va conduce Şcoala Gimnazială 11 Oradea, ori a fostului director de la Liceul Onisifor Ghibu, Ioan Pirtea, detaşat la Liceul Tehnologic Ioan Bococi Oradea.

Au mai fost detaşaţi ca directori inspectorul şcolar Viorel Ilea, care va conduce Colegiul Tehnic Alexandru Roman Aleşd, fostul inspector Tiberiu Sîncelean, numit la Liceul Tehnologic George Bariţiu Oradea, şi fostul candidat pe lista PSD Bihor la alegerile parlamentare, Lucian Ropa, la Liceul Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş Beiuş.

Dispar posturi!

Una dintre cele două delegări pentru directori s-au făcut la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, unde niciun profesor n-a candidat pentru funcţia de director, astfel că acum directorul adjunct câştigător al concursului, Rodica Mureşan, a preluat şi atribuţiile de director. Şeful IŞJ Bihor a explicat că în această şcoală, fiind una cu profil teologic, şefii trebuie să aibă şi binecuvântarea episcopului greco-catolic, ceea ce niciun alt profesor în afară de Mureşan nu are.

A doua delegare de atribuţii s-a făcut la Şcoala Gimnazială din Bunteşti, unde adjuncta Simona Mutiu are de acum şi sarcinile de director. Explicaţia pentru această situaţie stă în Hotărârea Guvernului 935 din 16 decembrie 2016, care, printre alte modificări vizavi de salarizare, a impus ca şcolile cu mai puţin de 500 de elevi să nu mai aibă director adjunct. Ceea ce înseamnă că în aceste şcoli chiar şi candidaţii care au câştigat concursurile pentru director adjunct îşi vor pierde posturile, pentru că le dispare funcţia din organigrama şcolii. Întrucât şcoala din Bunteşti are mai puţin de 500 de elevi, iar director câştigător al concursului nu are, şeful IŞJ Bihor a decis să-i ofere adjunctei atribuţiile.

Şefi, după vacanţă

"Aşadar, în toate unităţile de învăţământ avem directori. M-aş fi aşteptat la o mai mare participare la acest concurs şi dacă erau mai mulţi candidaţi nu am fi discutat azi asta", a declarat şeful IŞJ Bihor.

Ca directori adjuncţi au fost detaşaţi, printre alţii, Teodor Radu Jurcuţ la Colegiul Economic Partenie Cosma, Kleszken Eva la Colegiul Naţional Iosif Vulcan Oradea, Simona Elena Cap la Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş Beiuş, Toth Eva la Liceul Teoretic Arany Janos Salonta, Diana Ramona Simina la Şcoala Dacia Oradea.

Atât câştigătorii concursurilor, cât şi directorii şi directorii adjuncţi numiţi în funcţii îşi vor începe activitatea din 9 ianuarie, după sfârşitul vacanţei de Crăciun. Cât vor conduce şcolile directorii numiţi, nu se ştie însă. Cel mai probabil, însă, Ministerul Educaţiei va organiza în perioada următoare noi concursuri, pentru ca şi aceste funcţii să fie ocupate legitim.

Află cine sunt directorii câştigători ai concursurilor din articolul: "Concursurile pentru directorii de şcoli, la final: 104 directori şi 49 directori adjuncţi, declaraţi promovaţi"