După ce primarul Ilie Bolojan a susţinut din nou că va încerca să mute Muzeul Ţării Crişurilor în Cetatea Oradea, directorul instituţiei, Aurel Chiriac, a ripostat printr-un comunicat de presă, trimis duminică, în care expune încă o dată motivele pentru care acest lucru nu ar trebui să se întâmple.

"Cum problema, care sperasem că s-a rezolvat o dată pentru totdeauna încă de anul trecut, pare să fie repusă în prim-plan şi pentru a evita căderea în derizoriu a discuţiilor cu privire la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor şi, implicit, prelungirea lor la infinit, considerăm că trebuie readuse în atenţia tuturor celor interesaţi de subiect o serie de aspecte în afara cărora tema în dezbatere nu poate fi înţeleasă corect", a precizat acesta.

Directorul Muzeului Ţării Crişurilor prezintă pe larg argumentele specialiştilor pentru mutarea exponatelor în clădirea Garnizoanei, când aceasta va fi finalizată, respectiv contra-argumentele mutării acestora în Cetatea Oradea.

"Clădirea Garnizoanei este pregătită în proporţie de 85% pentru a primi Muzeul Ţării Crişurilor. S-au realizat nu numai reparaţii capitale la clădire, dar au fost amenajate şi spaţiile pentru expoziţii (traseele de vizitare, depozitele, laboratoarele de conservare şi restaurare, acestea din urmă dotate primar, la care se adaugă echipamentele de supraveghere pentru securitatea patrimoniului şi cele pentru stingerea incendiilor (acestea în mare parte cu gaz inergen, ca să nu distrugă patrimoniul), dar şi vivariul compus din terarii şi acvarii, precum şi sălile de expoziţii temporare", a arătat Aurel Chiriac, descriind investiţiile făcute de CJ Bihor, precum şi întreruperea acestora pe fondul neînţelegerilor dintre fostul preşedinte Radu Ţîrle şi compania Selina care efectua lucrările.

Directorul MŢC a subliniat că pentru amenajarea unui muzeu sunt necesare soluţii specifice de proiectare. "Legea Muzeelor şi Normele existente conţin foarte clare precizări cu privire la condiţiile pe care trebuie să le întrunească un spaţiu de muzeu. Şi, ele sunt nu numai restrictive, ci şi necruţătoare în a aplica pedepse până la închisoare, dacă nu sunt respectate. E aici un aspect peste care de multe ori se trece cu uşurinţă: muzeul deţine, manevrează şi valorizează obiecte de patrimoniu. Patrimoniul naţional este "actul de legitimare" al fiecărui popor. Protejarea lui are aceeaşi importanţă ca apărarea graniţelor. A-l neglija, mai mult, a fi părtaş la distrugerea lui este infracţiune nu numai cu urmări morale, ci şi una pedepsită, cum spuneam, de lege", a mai notat Aurel Chiriac, precizând că legea interzice în mod specific, de pildă, mutarea obiectelor de patrimoniu într-un spaţiu "proaspăt terminat".

Directorul Muzeului Ţării Crişurilor spune că, în concluzie, Cetatea Oradea ar avea nevoie de dotări specifice precum rezolvarea igrasiei, sisteme performante de securitate, instalaţii de stingere a incendiilor inclusiv cu gaz inergen, mobilier modern, reţea de curenţi slabi, etc., pentru a putea găzdui exponatele MŢC. "Desigur, calitatea de monument de categoria A a Cetăţii este şi ea o piedică în a interveni asupra pereţilor, a modelării spaţiilor interioare pentru expoziţii de bază", a mai precizat Chiriac, explicând că cele aproape 500.000 de exponate ale MŢC nu ar putea fi expuse în cei 5.000 de metri pătraţi ai Palatului Princiar.

În informarea semnată de Aurel Chiriac acesta subliniază faptul că "redeschiderea problemei noului sediu al Muzeului are loc tocmai acum când ne aflăm în faza de evaluare a ofertelor licitaţiei pentru reînceperea lucrărilor de terminare a etapei I (ianuarie 2016), etapă după care se va putea trece, anul acesta, la mutare".

În fine, directorul MŢC a subliniat din nou că "Muzeul Ţării Crişurilor are sediu pe strada Armatei Române! Avem certitudinea că destui oameni responsabili înţeleg acest lucru. Că destui oameni cu putere de decizie nu vor să fie părtaşi la marginalizarea instituţiei, care şi-a câştigat un loc de seamă pe harta spiritualităţii româneşti şi europene, doar în numele aşa zisei reduceri de cheltuieli (care la o evaluare corectă nu ştim dacă sunt mai mici în Cetate!!)".

Citeşte pe aceeaşi temă: Primarul Ilie Bolojan insistă pentru mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate