Elevii celor şapte clase de a XII-a de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu au participat, vineri, la o festivitate dedicată lor la Teatrul Regina Maria din Oradea. Deşi o parte dintre ei ameninţau că nu vor participa la eveniment, au fost prezenţi profesorii şi diriginţii claselor de a XII-a.

Scandalul cadourilor care se pregăteau într-una dintre clasele de a XII-a din Gojdu a fost persiflat de directorul Colegiului, Florin Nicoară, care a făcut glume că profesorii au primit "carduri" şi "cadouri", spre amuzamentul elevilor şi părinţilor.

Cu referiri la scandal

Festivitatea a început, după ora 11.30, la Teatrul Regina Maria, unde pe scenă s-au aflat directorul Florin Nicoară, directoarea adjunctă Dorina Iova, viceprimarul Florin Birta, inspectorul şcolar general adjunct Codruţa Bogdan, Renate Popescu, din partea asociaţiei de părinţi, diriginţii Gelu Serea, Dora Anderson, Lăcrimioara Ţic, Tanţa Hodişan, Aniţa Luncan, Viorel Mititean, Liliana Sonea, respectiv şefa de promoţie Roxana Corbu din clasa a XII-a E.

Sala Teatrului a fost plină cu absolvenţi, profesori şi părinţi şi apropiaţi ai elevilor, care au adus cu ei buchete de flori.

Primul discurs l-a ţinut directoarea adjunctă, Dorina Iova. Profesoara a făcut referire la scandalul declanşat de BIHOREANUL, care a scris, la sesizarea unui părinte, că părinţii dintr-o clasă de a XII-a de la Gojdu pregătesc, pe lângă festivitate şi banchet, cadouri în bani pentru profesori, care să le fie înmânate pe carduri.

Ea l-a citat pe Petre Ţuţea, spunând: "Necunoaşterea ne pune la dispoziţia întâmplării, care ne duce de mână ca pe nişte orbi sau copii". Directoarea adjunctă a susţinut că citatul este "relevant şi revelator pentru contextul tumultuos actual parcurs de colegiul nostru".

Dascălii "se consumă pe sine"

Iova a spus că "ceea ce s-a petrecut a fost dureros pentru toate părţile implicate, însă momentul pe care îl sărbătorim cu toţii azi nu trebuie să fie umbrit de contextul social şi mediatic în care se petrece, astfel încât îi îndemn pe elevi să privească această încercare ca pe o lecţie de viaţă".

În discursul ei de câteva minute, directoarea adjunctă de la Gojdu a vorbit despre "statutul pe care-l merită" dascălii, ca nişte oameni "care se consumă pe sine pentru ca cei din faţa lor să strălucească".

Tot ea le-a spus elevilor că o altă lecţie de viaţă pe care o pot învăţa de pe urma întregii situaţii este aceea că în viaţă vor întâlni şi "antagonişti" sau "antimodele", referindu-se în mod evident la ziarul BIHOREANUL, care a dezvăluit povestea de la Gojdu.

"Pentru persoanele la care mesajul nostru curat şi drept nu ajunge, nu ne rămâne decât să le urăm să nu contenească să lucreze cu ei înşişi până vor deveni cea mai bună formă a lor, formă în care poate vor verifica responsabil veridicitatea unor informaţii, ca nişte adevăraţi profesionişti, şi nu vor face acuzaţii generalizate. Cheia este la noi. Întotdeauna a fost aşa", a mai spus aceasta.

În fine, Dorina Iova le-a transmis absolvenţilor să fie "drepţi şi buni": "Sunteţi gojdişti şi moştenirea pe care v-o lăsăm este să duceţi mai departe tradiţia acestei şcoli de excelenţă, ce a transmis în lume adevăratele valori şi care peste un an îşi celebrează centenarul".

Pus pe glume

Cel mai aplaudat discurs a fost cel al directorului Florin Nicoară, care a abordat scandalul dintr-o perspectivă umoristică, preferând să persifleze întreaga situaţie.

"Mă bucur să ne aflăm la prima întâlnire a absolvenţilor promoţiei 2018. Sunt absolvenţi de câteva ore. Precizez că festivitatea de absolvire a avut loc la şcoală în această dimineaţă, unde absolvenţii au primit diplome şi premii, iar profesorii cadouri", a spus Nicoară spre amuzamentul elevilor şi părinţilor, care au izbucnit în aplauze.

"Premiile sunt rezultatul negocierilor dintre părinţi şi elevi pe de-o parte şi profesori pe de cealaltă parte, de-a lungul celor patru ani de liceu. Cadourile sunteţi voi, dragi absolvenţi. Suntem conştienţi că astfel de cadouri creează invidie în oraş", a continuat acesta.

Apoi, directorul Colegiului a spus, tot într-o notă ironică, că festivitatea de la Teatru este organizată de absolvenţi şi părinţi, şi nu încalcă nicio lege. "Este o activitate complementară absolvirii, de care vă bucuraţi alături de părinţii voştri. Aţi invitat şi profesorii. Invitaţia s-a făcut prin intermediul presei", a continuat Nicoară, stârnind din nou hohote de râs.

"Care e valoarea unui card?"

Nicoară a glumit şi pe seama cardurilor pe care o parte dintre profesori ar fi urmat să le primească, după cum a scris BIHOREANUL. "Aici, atât absolvenţii cât şi profesorii primesc carduri. Cardurile absolvenţilor sunt diplome, iar ale profesorilor sunt vouchere. Ele au diferite valori, în funcţie de munca fiecăruia", a spus acesta spre amuzamentul celor prezenţi.

Nicoară, profesor de matematică, şi-a continuat discursul umoristic cu trei întrebări la care a răspuns tot el. "Cum se stabileşte valoarea maximă a unui card? Răspuns: cu ajutorul derivatei. Care este valoarea maximă a cardului pentru absolvenţi? Răspuns: diploma de excelenţă. Care este valoarea maximă a cardului pentru profesori? Răspuns: 1.450 de lei impozabili. În ceea ce-i priveşte pe profesori, am tabelul aici, îl am şi în format Excel…", a spus Nicoară, cu aluzie la faptul că cheltuielile părinţilor erau bine detaliate într-un tabel de tip Excel.

Birta: Deranjaţi fiindcă sunteţi buni

Directorul Colegiului a încetat cu glumele doar pentru câteva secunde, timp în care le-a transmis absolvenţilor că sunt "un cadou" şi că le doreşte "o viaţă frumoasă".

În speech-ul lui, viceprimarul Birta a spus că cei de la Gojdu "deranjează anumite persoane" fiindcă sunt "foarte buni". "Vreau să vă mulţumesc şi să vă felicit că sunteţi şcoala cu cele mai bune rezultate din municipiul nostru şi din judeţul nostru", a mai spus Birta.

Festivitatea, intitulată "Ziua Absolventului", a continuat cu prezentarea elevilor fiecărei clase, care au urcat pe rând pe scenă pentru a primi diplome. Elevii au cântat apoi tot pe rând imnurile claselor lor, iar diriginţii au vorbit despre realizările obţinute de aceştia de-a lungul celor patru ani de liceu.

O parte dintre absolvenţi, au menţionat profesorii, au fost acceptaţi deja la facultăţi din străinătate, în ţări precum Olanda, Italia şi Scoţia. 

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolele:

Bani pentru profi: La Gojdu, părinţii le pregătesc profesorilor până şi carduri de cumpărături de absolvire!

Revolta de la Gojdu: Supăraţi pe BIHOREANUL, profesorii de la Colegiul Gojdu ameninţă cu boicotarea festivităţilor de absolvire