Decizie neaşteptată a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor, care, prin votul membrilor Consiliului de Administraţie, l-a demis vineri pe Florin Nicoară, directorul celei mai renumite şcoli din Oradea, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu.

Informaţia, aflată vineri seară de BIHOREANUL din surse neoficiale, a fost confirmată de inspectorul şcolar general, Virgil Blage, care a explicat că decizia a fost luată după ce Nicoară a ignorat mai multe avertismente primite pentru că şcoala pe care o conducea nu a revenit la programul normal de predare. În ciuda faptului că de o săptămână Oradea este în scenariul şcolar I, aşadar toţi elevii trebuie să fie prezenţi fizic la ore, în Colegiul Gojdu fiecare clasă are, în orar, lecţii online o zi pe săptămână.

„Copiii de la Gojdu sunt la ora 12 pe terase”

„Este o încălcare gravă a legii, domnul director se consideră deasupra legii. Azi, în consiliul de administraţie al şcolii, a hotărât în continuare, cu toate că i s-a atras atenţia de mai multe ori, ca în cadrul şcolii o zi pe săptămână să fie online, decizie care nu se justifică. Au doar doi profesori şi jumătate (n.r. doi profesori cu normă întreagă şi unul cu jumătate de normă) care au adeverinţe medicale că nu pot participa fizic. Trei profesori nu justifică situația ca în fiecare zi 20% din elevii liceului să nu participe la ore”, a explicat Blage.

În plus, şeful IŞJ Bihor susţine că a primit plângeri de la părinţi că în Colegiul Gojdu nu se respectă programul firesc de predare, ci orele au câte 40 de minute, iar pauzele câte 5.

„Este regretabil că elevii sunt ţinuţi ca în puşcării, cu pauze de 5 minute eventual, nu sunt lăsaţi în curte, se schimbă profesorii ca şi gardienii. Este ceva de Orwell (n.r. George Orwell, autorul cărţii „1984”) ce a făcut domnul director, sper să rămână în domeniul trecutului. Nu poţi să-ţi baţi joc de dimensiunea orei didactice, să o faci de 40 de minute, iar copiii de la Gojdu să fie la ora 12 pe terase. Sunt nişte lucruri absolut revoltătoare şi cu tot regretul a trebuit să iau această măsură. Dacă n-o luam, era un semn de tolerenţă a unor comportamente de insubordonare”, a declarat Blage.

S-a votat!

La propunerea lui Virgil Blage, vineri, într-o şedinţă de CA a Inspectoratului Şcolar, s-a votat demiterea lui Nicoară. Potrivit inspectorului general, toţi membrii CA au votat pentru, cu excepţia directoarei Casei Corpului Didactic, Mioara Ţigan, care este profesoară la Gojdu şi s-a abţinut de la vot.

„Trendul este descendent în ceea ce înseamnă evoluţia pandemiei, copiii au nevoie să participe la şcoală, să se refamiliarizeze cu instituţia şcoală, cu ceea ce înseamnă spaţiul fizic şcoală. Din nefericire, domnul director nu înţelege aceste lucruri, interpretează în felul în care doreşte, ceea ce nouă ni s-a părut că este un abuz şi a trebuit să intervenim administrativ. Altfel, ajungeam în situaţia penibilă ca modelul Gojdu să fie preluat de alte şcoli”, a mai spus Blage.

Fără înlocuitor

Şeful IŞJ Bihor îl mai acuză pe Nicoară că a minţit Consiliul de Administraţie al Colegiului, spunând că are acordul Ministerului Educaţiei pentru continuarea orelor online, ceea ce, susţine Blage, nu este adevărat. „Ignoră Inspectoratul, DSP-ul, CJSU, ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii, face pur şi simplu ce vrea. Face plebiscit în rândul părinţilor, „vreţi să veniţi la şcoală sau nu?”, uitând că învăţământul este obligatoriu”, a mai spus inspectorul şcolar general.

În locul lui Nicoară, Blage n-a numit niciun alt director, ci a delegat atribuţiile către directoarea adjunctă Anca Mile.

„Nu l-am demis ca să punem pe altcineva, am fost forţaţi să o facem şi nu suntem fericiţi că a trebuit să o facem. Trebuie să fie un semnal pentru toată lumea: nimeni nu este mai presus de lege, nimeni nu funcţionează în afara sistemului. Dacă vrei să funcţionezi în afara sistemului, fă-ţi o şcoală particulară”, a mai spus şeful IŞJ Bihor.

Potrivit acestuia, Nicoară are dreptul să conteste decizia de demitere emisă de IŞJ în instanţă.

Neînţelegeri vechi

Aşa cum BIHOREANUL a scris, deşi sunt colegi în PNL Bihor, Blage şi Nicoară nu au defel o relaţie cordială. În vara anului trecut, Nicoară – care a ocupat funcţia de director prin concurs – a vrut să demisioneze, invocând că ar fi fost umilit de şeful Inspectoratului, dar fără a dezvălui cum anume, dar apoi a revenit asupra deciziei.

Totodată, la începutul acestui an, nemulţumit de proiectul planului de şcolarizare al judeţului, care prevede că din toamnă Colegiul Gojdu va avea o clasă de-a noua mai puţin, Nicoară l-a acuzat pe Blage că are atitudine de „tovarăş”.