Un nou scandal de plagiat din educaţia românească îl implică şi pe directorul Colegiului Tehnic Mihai Viteazul din Oradea, Ruben Filimon.

Profesorul plagiază studentul!

Profesorului Gheorghe Popescu de la Facultatea de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai i s-a desfăcut contractul de muncă după ce Comisia de Etică a UBB a dovedit că a plagiat, preluând mot-a-mot teza de doctorat a unei studente de-a sa şi publicând-o sub semnătură proprie.

Volumul "Academia de înalte studii comerciale şi industriale Cluj - Braşov 1920 - 1950" este semnat de patru persoane: Gheorghe Popescu, Radu Danciu, Tudor Popescu şi profesorul orădean Ruben Filimon. Sub acelaşi nume, doctoranda lui Popescu, Valeria Gîdiu, şi-a publicat la rându-i teza de doctorat, însă anul trecut.

"Am făcut o comparaţie între cele două cărţi şi am fost neplăcut surprinsă să constat că textul din volumul meu coincide în totalitate, inclusiv ca referinţă bibliografică, cu textul din cartea cumpărată (n.r. semnată de Popescu şi ceilalţi trei autori). E incredibil. Nu m-a consultat şi nici nu m-a anunţat nimeni dintre autorii cărţii cu privire la publicarea acesteia. Numele meu nu apare pe lista autorilor, ci doar în "Cuvântul Înainte", undeva la pagina 8, unde se face referire la teza mea de doctorat. Eu sunt, aşadar, o referinţă bibliografică", a declarat Valeria Gîdiu din Cluj.

Responsabil doar cu pozele

Contactat de BIHOREANUL, Ruben Filimon se delimitează de ruşinosul plagiat, motivând că singura sa contribuţie în carte sunt pozele. "Am fost doctorandul domnului Popescu între 2005 şi 2007 şi atunci mi-a cerut să prelucrez nişte poze pentru lucrările dânsului. Pentru asta, dânsul m-a trecut ca autor pe lucrările lui în care a publicat pozele prelucrate şi retuşate de mine", a declarat Filimon.

Recunoscând că volumul dovedit acum că e plagiat nu l-a văzut, directorul orădean garantează că în restul cărţilor lui Popescu în care apare ca şi co-autor e făcută precizarea că a contribuit doar la prelucrarea imaginilor. "O singură carte de cercetare avem propriu-zis împreună, "Nicholas Georgescu-Roegen. Epistemologia evoluţionistă. Săgeata timpului", fondată pe cercetările tezei mele de doctorat", susţine directorul.

Filimon mai spune că a încercat să vorbească zilele acestea cu Popescu, să lămurească situaţia, însă susţine că n-a dat de el. "Nu am scris niciun rând din cartea aia şi nici nu am vreun acord pentru ea. Cu plagiatul n-am nicio legătură, pentru că ce am făcut eu, prelucrare-retuşare imagini, n-are nicio legătură cu cercetarea doamnei (n.r. Valeria Gîdiu)", a mai spus Filimon.

Cum doar Gheorghe Popescu este angajat al UBB Cluj, Comisia de Etică a luat măsuri doar asupra lui. Valeria Gîdiu a cerut, însă, rectoratului UBB să şi retragă cartea de pe piaţă.