Fost poliţist de Rutieră, ulterior şef al Serviciului Permise şi Înmatriculări Bihor, iar acum şeful Poliţiei Locale Oradea, Alexandru Laza e un comisar-şef cu calităţi care ar trebui să caracterizeze toate instituţiile poliţieneşti: disciplină şi autoritate.

Deşi dă impresia că nu zâmbeşte niciodată, pe biroul ofiţerului în vârstă de 38 de ani două obiecte stau la loc de onoare şi îi trădează o certă sensibilitate: fotografia cu soţia şi copiii, plus o Biblie. Când vorbeşte despre responsabilitatea civică a orădenilor, nu ezită să-l citeze pe Kant, şi ar vrea ca fiecare om să înţeleagă că doar implicându-se în viaţa comunităţii, respectând regulile şi sesizarea încălcării lor, Oradea va fi un oraş mai frumos şi mai curat.

Misiune... fermă

- Aţi fost detaşat la conducerea Poliţiei Locale de la Serviciul Permise şi Înmatriculări. Ce v-a recomandat pentru această funcţie?

- Ar trebui să-l întrebaţi pe domnul primar. Am colaborat foarte bine cu dânsul când era prefect. Probabil a fost mulţumit.

- Ce misiune aveţi la comanda Poliţiei Locale?

- Datoria mea este să eficientizez activitatea, să asigur o mai bună pregătire profesională a colegilor, să îmbunătăţesc colaborarea cu Poliţia Municipală şi să asigurăm o viaţă mai bună cetăţenilor.

- Care instituţie vi se potriveşte mai mult şi ce se va întâmpla în primăvară, când vă expiră detaşarea?

- Trebuie să mă adaptez oriunde şi să-mi fac datoria, pentru asta sunt plătit. Detaşarea se întinde pe o perioadă de şase luni, cu posibilitate de prelungire pentru încă şase luni. Probabil se va prelungi, pentru că nu pot să rezolv lucrurile în jumătate de an.

Gata cu relaxarea!

- Aveţi reputaţia că sunteţi la fel de sobru şi de disciplinat ca primarul Ilie Bolojan. De unde vine această percepţie?

- Cred că aşa e normal: să-ţi faci datoria şi să-ţi vezi de treabă. Trebuie să-ţi atingi scopul pentru care exerciţi o funcţie. Dacă nu se vede nimic în urma ta înseamnă că ai stat degeaba pe o funcţie publică.

- Ce probleme aţi depistat în funcţionarea Poliţiei Locale?

- Am găsit lucruri bune, dar era nevoie de o comandă ceva mai fermă. Am sesizat o relaxare a poliţiştilor locali, ceva de genul "merge şi aşa", iar eu nu sunt de acord cu asta. Colaborarea cu Poliţia Municipală era deficitară, iar funcţionarea Poliţiei Locale nu e posibilă decât prin cooperarea cu celelalte forţe poliţieneşti. Drept urmare, am instituit deja patrule mixte. O altă carenţă este faptul că colegii mei au avut competenţe stricte pe domeniul lor, or eu nu pot să accept ca un poliţist de la Mediu să treacă pe lângă un cerşetor fără să-l întrebe ce caută acolo.

- Care sunt principalele contravenţii constatate de agenţii Poliţiei Locale şi pentru ce abateri se dau cele mai multe sancţiuni?

- Prioritatea zero acum este pe mediu. Avem gunoaie menajere şi moloz în multe locuri, terenuri neîngrijite, spaţii verzi necurăţate, iar Primăria trebuie să plătească RER să transporte aceste gunoaie. Nu putem accepta ca oraşul să fie un coş de gunoi. Avem sesizări şi în legătură cu proprietarii de câini care nu curăţă după patrupede în parcuri, iar după ce-i amendăm vin plângând la noi, dar degeaba. Prietenii noştri sunt doar cetăţenii care respectă legea şi regulile de convieţuire socială. Kant spunea că libertatea este a face orice fără să lezezi libertatea altuia, şi trebuie să ne gândim la asta mai mult. Dacă fiecare respectă regulile, va fi mai bine în oraş. Nici noi, nici Poliţia Municipală, nu avem forţe suficiente ca să acoperim un teritoriu aşa de mare, aşa că îmi doresc să fim sesizaţi de cetăţeni despre orice neregulă. Doar aşa putem interveni eficient şi să-i sancţionăm pe cei care nu-şi văd de treabă.

Pândă prin parcuri

- Ce soluţii există faţă de autorii actelor de vandalism? Cum îi puteţi depista şi cum puteţi preveni fenomenul?

- Prima măsură luată a fost să instituim în fiecare parc patrule de noapte, reuşind în câteva cazuri să prindem vinovaţii. În general, depistarea acestor vandali e dificilă, pentru că necesită ore îndelungate de pândă.

- În anii trecuţi Poliţia Locală a derulat mai multe acţiuni pentru identificarea celor care nu au contracte de salubritate, iar reprezentanţii RER spun că nici acum nu toţi plătesc pentru gunoiul pe care îl produc. Ce e de făcut?

- Continuăm acţiunile, întrucât tocmai cei care nu au contracte sunt cei care aruncă gunoaiele peste tot. RER ne comunică periodic liste cu persoanele care nu şi-au prelungit ori şi-au reziliat contractele şi noi verificăm. Facem controale şi în zonele unde avem probleme cu gunoaiele abandonate. Când identificăm orădeni fără contract, îi somăm, iar dacă nu se conformează îi sancţionăm. Nu există altă cale.

- Ce priorităţi aveţi în 2013?

- Să îmbunătăţim activitatea şi când îmi închei mandatul lucrurile să meargă mai bine. Dacă cetăţenii simt că e mai bine, iar colegii acţionează mai intens şi sunt mai operativi, înseamnă că am făcut ceva.