Întrebat de BIHOREANUL de ce a refuzat să voteze, marţi, în şedinţa Consiliului Local proiectul care stabilea calendarul evenimentelor sprijinite financiar de municipalitate în 2015, managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, a afirmat că nu este mulţumit de modul "aleatoriu" în care s-a făcut împărţeala bugetului total de 1,18 milioane lei.

"Eu nu comentez suma totală alocată evenimentelor. Contest modul de împărţire absolut aleatoriu a acesteia, fără niciun fel de criterii solide, ci după gândirea şi - zic eu - bunul plac al domnului Mircea Oaie (directorul Direcţiei de Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente, n.r.), care nu ştiu câtă competenţă are în acest domeniu", a răspuns Daniel Vulcu, joi, într-o conferinţă de presă.

Managerul Teatrului Regina Maria şi în acelaşi timp consilier local din partea PNL a dat şi exemple. "Festivalul Internaţional de Teatru de Păpuşi, organizat de trupa noastră, Arcadia, nu a beneficiat de niciun leu finanţare, în timp ce un festival nou pe care l-a anunţat Teatrul Szigligeti a primit bani. De asemenea, se oferă sprijin pentru un eveniment cu dansuri şi nu pentru festivalul nostru de Teatru Circ", a afirmat Daniel Vulcu.

Directorul a reiterat faptul că, în opinia sa, este nevoie de o comisie de specialitate care să decidă împărţirea banilor publici dedicaţi evenimentelor culturale şi artistice din Oradea. "Am propuns lucrul acesta cu ani în urmă. Măcar cu rol consultativ ar trebui să existe o comisie formată din specialişti în cultură", a mai precizat Vulcu, adăugând că în acest an consilierilor locali le-a fost prezentată direct lista cu bugetul deja împărţit pe evenimente.

Anul acesta, şi Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea organizat de Teatrul Regina Maria i-a fost alocată o finanţare mult mai mică decât cea de anul trecut, 45.000 lei faţă de 80.000 lei. "În fiecare an, suma acordată acestui eveniment a fost diminuată, deşi noi am dezvoltat festivalul la fiecare ediţie. Sigur, unii pot spune că Teatrul Regina Maria aparţine de Consiliul Judeţean, însă cu preponderenţă noi servim publicul orădean. De aceea - zic eu - o dublă finanţare pentru evenimentele reprezentative ale oraşului este absolut normală", a spus managerul.

În paralel, afirmă Daniel Vulcu, şi bugetul anual alocat de Consiliul Judeţean Bihor teatrului a fost diminuat cu 30-40% faţă de cât au cerut reprezentanţii instituţiei de cultură. Drept urmare, din lipsă de fonduri, Teatrul Regina Maria nu va mai organiza în acest an Festivalul Internaţional de Folclor de la Oradea, în cadrul căruia aici dădeau spectacol trupe din ţări precum Grecia, Slovacia, Ungaria, Serbia şi Turcia.

De asemenea, managerul Teatrului Regina Maria estimează că, din cauza subfinanţării primite atât de la CJ Bihor cât şi de la Primăria Oradea, este posibil ca Festivalul Internaţional de Teatru din toamnă "să-şi piardă dimensiunea internaţională pentru că nu voi avea bani să aduc vreo trupă din străinătate".

În cadrul conferinţei de presă de joi, reprezentanţii Teatrului Regina Maria au anunţat că spectacolul "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas", în regia lui Bobi Pricop, care a avut premiera la Oradea în urmă cu circa două luni, a fost selectat în Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad. Actorii orădeni îl vor juca pe 14 mai pe scena Teatrului Clasic din Arad.

Pe de altă parte, tot joi a fost amintit faptul că spectacolul "Cheia", în regia lui Victor Ioan Frunză, va putea fi văzut pe 5, 6 şi 29 mai pe scena Teatrului Regina Maria. Tragicomedia a avut premiera pe 25 aprilie.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: În ciuda opoziţiei PSD, aleşii locali au aprobat calendarul evenimentelor din Oradea pentru 2015