A fermecat melomanii orădeni când a „ținut” în bagheta sa o orchestră simfonică lărgită și două coruri. Este vorba de dirijorul Cristian Spătaru, care deschidea stagiunea Filarmonicii Oradea cu spectacolul amplu Carmina Burana, reluat a doua seară datorită cererii mari. Tânărul Cristian Spătaru revine joi seara, ora 19, pe scena orădeană, pentru a conduce un concert de muzică clasică franceză.

Dirijor premiat

Dirijorul de 30 de ani, din Republica Moldova, se bucură deja de o carieră internațională. Născut la Chișinău, Cristian Spătaru a absolvit Universitatea de Muzică din Viena, unde a studiat dirijat de orchestră, dirijat coral și compoziție.

În iunie 2021 și-a susținut examenul final de dirijat la Musikverein în Viena cu o lucrare din creația lui George Enescu.

Printre premiile obținute se numără Premiul al II-lea la Premio Guido Cantelli, în 2022, și premiul pentru „Cel mai bun dirijor român” în cadrul Competiției Internaționale de Dirijat Jeunesses Musicales la edițiile din 2019 și 2021.

În urma performanțelor sale din anul 2021, a fost selectat pentru Academia de Operă Italiană Riccardo Muti din Milano să dirijeze două spectacole cu opera Nabucco.

Concert cu emoții puternice

În programul serii de joi, de la ora 19, la Filarmonica Oradea, lurările propuse sunt semnate de Gabriel Fauré - Suita „Pelléas et Mélisande” op.80, Maurice Ravel ‎- Concert pentru pian și orchestră în Sol Major și Hector Berlioz - Simfonia fantastică, op. 14.

„În toate cele trei lucrări se simte melancolia muzicii franceze, chiar dacă ea este exprimată prin elemente romantice sau impresioniste, cel din urmă fiind curentul în care muzica franceză a excelat și totodată și-a lăsat amprenta cea mai pregnantă”, precizează un comunicat remis de Filarmonica de Stat Oradea, gazda evenimentului.

Seara debutează cu Gabriel Fauré, care a compus suita Pelléas et Mélisande pentru o producție din Londra, în anul 1898, dar ulterior a rescris-o, a adăugat fragmente și a îmbogățit orchestrația. În prezent, suita este compusă din patru părți: Prélude, Fileuse, Sicilienne și Mort de Mélisande și uneori este interpretat și Cântecul Melissandei, în orchestrația lui Koechlin, discipolul lui Fauré. 

Pianista Adriana Paler va fi solista Concertului pentru pian și orchestră în Sol Major compus de Maurice Ravel, între 1929-1931, lucrare despre care compozitorul a declarat că nu este una de profunzime, ci scopul ei este de a înveseli ascultătorul și conține influențe din muzica jazz și din muzica populară bască.

Solista Adriana Paler și-a definitivat studiile în Viena, are în palmares 27 de premii pianistice, este profesoară de pian la Institutul pentru Pian de Concert al Universității de Muzică din Viena, membru al juriului la concursuri de pian, lector la Academia de pian Eilat din Israel.

În 2023, își va lansa albumul de debut „Free”, cu lucrări de Mussorgsky, Liszt, Ravel, Bartok, înregistrate în Sala Mozart din Wiener Konzerthaus, pe care îl va prezenta în cadrul unui turneu internațional.

Seara se încheie cu „Simfonia fantastică”, una dintre cele mai cunoscute simfonii din toate timpurile, care abundă în emoții extreme.

Prin această lucrare, Berlioz a creionat povestea unui artist foarte talentat, cu o imaginație vie, care a recurs la opiu din cauza unei iubiri neîmpărtășite și fără speranță. Este tocmai povestea compozitorului. În 1829, Hector Berlioz a luat parte la spectacolul Hamlet de William Shakespeare și s-a îndrăgostit de actrița irlandeză Harriet Smithson, care jucase rolul Opheliei. I-a trimis ulterior numeroase scrisori de dragoste, dar au rămas fără răspuns. Peste ani, cei doi s-au întâlnit, totuși, și chiar s-au căsătorit, dar mariajul lor a fost unul nefericit, iar cei doi artiști s-au despărțit.

Cei care vor să îl revadă pe tânărul dirijor Cristian Spătaru mai pot achiziționa bilete online, precum și de la casa de bilete a instituției, la prețuri între 10 și 50 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!