Colectivul artistic al Filarmonicii de Stat Oradea a anunţat miercuri că dirijorul Miron Raţiu, cel care a condus Filarmonica de Stat Oradea mai mult de trei decenii, a trecut în nefiinţă, la 82 de ani.

"Aliniindu-se ideilor de progres ale ansamblului, Miron Raţiu a participat la opera de construcţie a orchestrei, impetuozitatea-i specifică şi temperamentul său muzical aducându-i aprecierea publicului meloman. Interpretările unor lucrări ca Simfonia fantastică de Berlioz, simfoniile IV, V, VI de Ceaikovski, Simfonia în re minor de Franck, au constituit prilejuri ale marilor sale succese. Numărul mare de prime audiţii cu lucrări româneşti ilustrează aceeaşi atitudine a dirijorului preocupat constant de propagarea valorilor naţionale", se afirmă într-un comunicat al Filarmonicii Oradea.

Miron Raţiu s-a născut în 1929 la Dobra în Hunedoara şi a urmat Facultatea de Pedagogie şi dirijat corala Conservatorului "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Format la şcoala clujeană a lui Antonin Ciolan, Miron Raţiu şi-a început cariera dirijorală la Filarmonica de Stat Oradea în 1957, fiind la pupitrul ansamblului mai mult de trei decenii, până în anul 1990. În paralel, a predat vioară, muzică de cameră şi orchestră la Liceul de Artă din Oradea.

Cei care l-au cunoscut şi l-au apreciat pot aduce un ultim omagiu, catafalcului maestrului urmând să fie depus joi, între orele 14 şi 16, în incinta Filarmonicii din Oradea.

Înmormântarea va avea loc vineri, 25 noiembrie, de la ora 12, la Capela Haşaş a Cimitirului Rulikowski.