În urmă cu trei săptămâni, conducerea RER Ecologic Service a montat pe toate utilajele sisteme GPS, care arată în timp real unde se află fiecare maşină, dacă staţionează sau nu, cu ce viteză se deplasează, precum şi alte caracteristici.

Scopul investiţiei a fost atât pentru a avea o dovadă în faţa celor care susţin că nu li s-a ridicat gunoiul, când de fapt ei scot pubelele în faţa caselor după ce trec maşinile RER, dar şi pentru a supraveghea activitatea angajaţilor firmei.

În scurt timp, achiziţia s-a dovedit una extrem de eficientă. În primul rând, pentru că în cazul reclamaţiilor, conducerea RER a putut să demonstreze adevărul. "Am avut şi situaţii în care clientul nu avea dreptate şi i-am arătat că maşina fusese pe strada sa, dar şi cazuri în care omul avea dreptate, deoarece maşina nu trecuse pe-acolo şi, drept urmare, am trecut rapid la remedierea problemelor", explică directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban.

Şi în ceea ce priveşte controlul asupra activităţii angajaţilor GPS-urile şi-au arătat din plin avantajele. "S-a micşorat oraşul!", glumeşte directorul RER. Adevărul e că, de când sunt supravegheaţi, şoferii utilajelor nu-şi mai permit să facă alte drumuri, pentru "ciubucăreli", şi - drept urmare - consumul de combustibil a scăzut.

Directorul recunoaşte că unii muncitori n-au crezut că vor fi supravegheaţi îndeaproape, permiţându-şi să mai tragă chiulul "pe dreapta" sau să meargă cu utilajele pe alte trasee, nu neapărat în interes de serviciu. "Cu toţii au fost sancţionaţi, au văzut că nu e glumă şi acum avem angajaţi mai disciplinaţi", spune Ban.