10 fotografi de top din România, Germania, India, Singapore, Turcia, Polonia şi Serbia au fotografiat, în perioada 3-9 august, mai multe microdestinaţii cu potenţial turistic ale judeţului, în cadrul taberei foto "Discover Bihor", organizate de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor în parteneriat cu Foto Club Varadinum.

"În cele 6 zile ale taberei, artiştii fotografi au ajuns să vadă doar o mică parte a judeţului, însă la anul cu siguranţă se va organiza şi cea de a doua ediţia a taberei, când fotografii vor putea ajunge şi în alte localităţi şi areale cu potenţial turistic din Bihor", se arată într-un comunicat transmis de AMD.

Între imaginile surprinse de artişti se numără locuri din centrul istoric şi Cetatea Oradiei, Sânmartin, Roşia ori Sălacea, cunoscut drept "satul celor o mie de pivniţe". De asemenea, au mai vizitat biserica de lemn din Botean, biserica gotică din Sălard, podgoriile şi cramele din Sântimreu şi Diosig, precum şi donjonul din Cheresig. Peştera de cristale din mina Farcu şi Peştera Meziad s-au aflat, de asemenea, în obiectivele fotografilor, la fel ca biserica gotică din Remetea, azi o biserică reformată, care iniţial în secolul XIV-XVI a funcţionat ca biserică romano-catolică.

În Ţara Beiuşului, echipa formată din artişti fotografi şi angajaţii AMD au ajuns la bisericile de lemn din Cucuceni, Şoimuş şi Valea de Jos. În afară de biserici au mai ajuns la "muzeul" viorii cu goarnă din Roşia, în satul Coleşti din Munţii Codru-Moma, unde pe lângă tăul din mijlocul satului au vizitat şi restaurantul Muma Codrului, renumit pentru faptul că prepară produse tradiţionale cu ingrediente bio obţinute de la producători locali.

Apoi au mers la Vărzari de Jos la cojocarul Moise Gavra, în vârstă de 86 de ani, care recent a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu, acordat de Ministerul Culturii.Nu în ultimul rând au poposit şi în satul Poiana de Vaşcău, unde l-au vizitat pe Alex Răştariu, tânărul de 17 ani care recent a restaurat şi amenajat în stil tradiţional o casă construită în 1934, notează AMD.

Cele mai reuşite fotografii realizate în tabăra Discover Bihor vor fi expuse atât în România, cât şi în străinătate. De asemenea, artiştii vor putea concura la concursuri internaţionale de fotografie cu imagini din Bihor.

În altă ordine de idei, a mai specificat AMD, fotografii participanţi la tabără au fost de acord că cedeze drepturile de autor ale peste 500 de fotografii selectate de ei, pentru a putea fi folosite în materialele de promovare a judeţului.