Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, cu ocazia noului an şcolar, că reformele în educaţie au stat sub deviza "un pas înainte şi doi înapoi". Şeful statului a participat la deschiderea anului şcolar 2018-2019, la Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia, subliniind că nu se pot obţine rezultate bune din cauza "reformitei". Motivul? Legile sunt modificate "mai des decât pot directorii, dascălii şi părinţii să se pună la curent".
Potrivit HotNews.ro, Iohannis a declarat că, dacă după Marea Unire autorităţile s-au organizat pentru un sistem de educaţie eficient, în ultimii ani nu am beneficiat de acelaşi consens.
"Reformele au stat mai degrabă sub deviza «un pas înainte şi doi înapoi». Acest lucru este total neproductiv, având în vedere că schimbările demografice, tehnologice şi competiţia economică globală ne obligă să fim inovatori şi să ne adaptăm în permanenţă, inclusiv prin asigurarea unui proces educaţional de calitate. Întoarcerea la metode pedagogice practicate în trecut, oricât le-ar trezi unora un vag sentiment de linişte şi nostalgie, nu este o soluţie pentru o educaţie modernă. Avem şi o meteahnă – numită reformita – care se manifestă foarte evident în domeniul educaţiei. Nu putem obţine, însă, rezultate bune atât timp cât legile sunt în continuare modificate mai des decât pot directorii, dascălii şi părinţii să se pună la curent", a spus preşedintele.
Preşedintele a vorbit despre proiectul România Educată aflat pe ultima sută de metri şi care ar trebui să facă parte dintr-un proiect de ţară coerent.
"Mi-am dorit ca proiectul să nu apară peste noapte, să fie corelat cu aşteptările elevilor. Văd România educată ca parte a unui proiect de ţară care va transforma România într-un stat puternic cu instituţii solide în care cetăţenii pot avea deplină încredere. Pentru a produce această transformare, mai avem nevoie însă de o parte esenţială a spiritului Marii Uniri: de patriotism. Nu de un patriotism manifestat prin dragostea strict declarativă faţă de ţară, ci de unul interiorizat, pe care îl trăim în viaţa de zi cu zi. A fi patriot înseamnă şi a învăţa de dragul cunoaşterii şi al împlinirii personale, şi nu pentru diplomă, a lupta pentru instituţii transparente şi democratice, a respecta mediul înconjurător, a îndrăzni să ne punem în practică ideile antreprenoriale. Înseamnă să votăm, să facem voluntariat şi, da, să luptăm pentru o viaţă mai bună pentru români, oriunde ne-am afla. Şcoala este unul dintre locurile în care acest patriotism se poate manifesta", le-a spus Iohannis elevilor.
Iohannis le-a mai spus elevilor că şcoala este singura cale de a transforma pasiunile în competenţe reale, de a se pregăti pentru viaţa de adult, dar şi de a lega prietenii care pot dura o viaţă întreagă.