Odată cu începerea cursurilor şcolare ale semestrului II, luni, la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu Oradea, s-a desfăşurat şi concursul judeţean de discursuri publice în limba engleză. Competiţia, a cărei temă este o maximă a filosofului francez Albert Camus, "Integrity has no need of rules" (Integritatea nu are nevoie de reguli), a adunat 14 candidaţi de la diferite şcoli din judeţ, organizaţi pe două categorii de vârstă, 12-15 şi 16-20 de ani. După această fază, vor urma cea regională, semifinala şi finala, urmând ca ultima etapă, cea internaţională, să se desfăşoare în Londra în luna mai a.c.

"Concursul deschide spre învăţarea în mod creativ a limbii engleze, încurajând elevii să se exprime prin prisma propriilor interese şi sensibilităţi", a spus prof. Costa Monica, inspector de specialitate limbi moderne.

"Cred că un concurs ca acesta cultivă vocabularul, stimulează comunicarea, invită la învingerea tracului şi nu în ultimul rând, fiind o competiţie naţională, le dă oportunitatea celor mai talentaţi elevi la limba engleză să se evidenţieze", a precizat Angel Podar, elev în clasa a VIII-a B, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Oradea.

În Bihor, organizatorii sunt profesorii Costa Monica (Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor), Adina Radu şi Adrian Podar (Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu"), iar juriul a fost format din profesori de la mai multe şcoli din judeţ, Tekla Lázár, Raţ Ildiko, Anca Albu şi Natalia Hoduţ.

Concursul este organizat sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Iniţiatorul concursului este ESU România (English Speaking Union - Uniunea vorbitorilor de limba engleză), asociaţie apolitică şi independentă care există în România din 1996.

Ioana Carţiş