Jurnaliştii orădeni au fost chemaţi, vineri, de Consiliul Judeţean Bihor la o conferinţă de presă organizată cu ocazia unei vizite a unei delegaţii din districtul Steinfurt din Germania. De fapt, conferinţa a fost un act de imagine, dat fiind că în cadrul acesteia nu s-a anunţat nimic concret, ci s-a vorbit doar despre posibile colaborări între judeţul Bihor şi districtul rural rural german. 

O delegaţie formată din 9 persoane din districtul menţionat se află joi şi vineri în Bihor, într-o vizită de studiu, în perspectiva încheierii unui protocol de colaborare cu autorităţile de aici. 

"Vorbim de districtul Steinfurt, situat în nordul Germaniei, aproape de graniţa cu Olanda, cu 450.000 de locuitori, dar o suprafaţă mică, de cam 20% din cât are Bihorul. Este o zonă superdezvoltată, considerată motorul Germaniei. Bugetul lor este de şapte ori cât cel al judeţului Bihor. O conlucrare în perspectivă ne poate aduce numai lucruri bune", a declarat, în conferinţa de presă, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor.

Autorităţile din Bihor au purtat discuţii incipiente cu autorităţile din districtul german încă de anul trecut. Primii paşi concreţi au fost făcuţi cu ocazia acestei vizite, care, potrivit lui Pásztor, va fi întoarsă la primăvară de o delegaţie din Bihor. 

Reprezentantul preşedintelui districtului Steinfurt, Laumann Jost, a declarat, vineri, că delegaţia germană a descoperit multe lucruri interesante în Bihor şi că se prevăd posibilităţi de colaborare. Deocamdată, însă, nemţii nu au luat nicio decizie privind un parteneriat concret. 

Totuşi, Jost a spus că cele două judeţe ar putea să colaboreze în domeniul turistic, economic şi cultural. "Pentru noi este foarte important să punem în practică principiile Uniunii Europene şi să aducem împreună oamenii din diferite ţări. În acest sens am iniţiat cooperarea cu judeţul Bihor şi suntem bucuroşi pentru acest lucru", a precizat Laumann.

Delegaţia a vizitat mai multe instituţii de cultură (Muzeul Ţării Crişurilor, Teatrul Regina Maria, Biblioteca Judeţeană), a avut întâlniri cu reprezentanţii Camerei de Comerţ, a trecut pe la Liceul German şi a aflat detalii despre proiectele de amenajare a parcurilor industriale din Tileagd şi Săcueni. 

De altfel, reprezentanţii districtului Steinfurt au precizat că în zona lor activează foarte multe companii de succes care ar putea fi interesate de colaborări cu judeţul Bihor. Rămâne de văzut dacă aceste vizite se vor concretiza în viitorul apropiat sau în urma lor vor rămâne doar conferinţele premature de presă, organizate de dragul pozelor oficiale...