Turiştii care trec prin Băile Felix pot admira într-unul din bazinele cu apă termală din centrul staţiunii nuferi termali înflorind.

Simbol al judeţului, Nymphaea lotus var. thermalis a dispărut din locul său de baştină, Rezervaţia Pârâul Peţea din Băile 1 Mai. După cum se ştie, apa din rezervaţie a secat de câţiva ani de zile, iar existenţa celor trei specii endemice întâlnite aici, nufărul termal, melcul termal şi peştele roşioara lui Racoviţă, este periclitată.

Graţie unei echipe de cercetători orădeni, coordonate de Cristian F. Blidar, şef de lucrări la Catedra de Biologie a Facultăţii de Ştiinţe (Universitatea din Oradea), doctor în domeniul biotehnologiilor vegetale, nufărul termal a supravieţuit în laborator.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Blidar a reuşit reproducerea in vitro a nufărului termal, iar acum a căutat un habitat propice dezvoltării şi înmulţirii naturale a gingaşei flori. SC Turism Felix SA le-a pus la dispoziţie cercetătorilor unul dintre cele patru bazine de la Lacul cu Nuferi din Băile Felix.

"Soluţia a fost transplantarea unei părţi din plantele obţinute în laborator în unul din cele patru bazine din Băile Felix aflate în administrarea companiei Turism Felix S.A. În acest microclimat unic în Europa cresc acum specii ca nufărul alb (Nymphaea alba), lotusul sacru (Nelumbo nucifera) şi chiparosul de baltă (Taxodium distichum). Alegerea nu a fost întâmplătoare: apele geotermale din staţiune având similitudini importante cu cele din locul de baştină al Nymphaea lotus var. thermalis, sub aspectul mineralizaţiei, al pH-ului şi al temperaturii", se arată într-un comunicat al companiei Turism Felix.

Cercetătorii speră că, în 2-3 ani, suprafaţa unui bazin să fie ocupată în întregime de nufărul termal. Speranţele lor sunt mari şi au şanse de reuşită, căci bobocii au înflorit deja, aşa că nuferii vor putea să se înmulţească singuri.

În acelaşi timp, rezervaţia din Băile 1 Mai este în continuare în atenţia specialiştilor aduşi din Bucureşti de Agenţia Naţională de Resurse Minerale, pentru a depista motivele care au dus la scăderea apei din lac şi soluţiile pentru revitalizarea locului. În luna mai, echipa de hidrogeologi a decis ca timp de 5 luni debitele tuturor forajelor din Băile 1 Mai şi Băile Felix să fie reduse cu 30%, astfel încât nivelul apei din rezervaţie să revină la normal.