Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Florian Bodog, concomitent senator PSD, vrea cu orice preţ un nou mandat la şefia facultăţii. Suspectat că şi-ar fi plagiat o lucrare de doctorat în baza căreia a urcat în ierarhia universitară, Florian Bodog i-a transmis fostului său rival la funcţia de rector al Universităţii, Constantin Bungău, reconfirmat în funcţie prin vot, o adresă prin care îl informează că dosarul depus de unul dintre contracandidaţii săi, mai precis de urologul Gheorghe Bumbu, nu ar fi conform procedurilor.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, motivul invocat de Bodog este că CV-ul depus de Bumbu nu a fost redactat în formatul Europass, recunoscut la nivel european. Ghidul de desfăşurare a concursului pentru funcţia de decan, publicat pe site-ul Universităţii, prevede că fiecare candidat trebuie să-şi depună CV-ul în format Europass, dar Regulamentul de organizare şi desfăşurare a alegerilor şi concursurilor pentru structurile şi funcţiile de conducere la Universitatea din Oradea nu face nicio menţiune despre această condiţie.

Practic, prin gestul său, Bodog a iniţiat un atac deschis la adresa profesorului Bumbu, considerat unul dintre cei mai prestigioşi urologi din România, şi nu numai, apelând la un motiv formal, nu privind conţinutul CV-ului acestuia. Pe lângă cei doi, la decanatul FMF mai candidează doctorul Adrian Maghiar.

În Universitatea orădeană şi-au mai contestat contracandidaţii încă doi profesori. Adriana Giurgiu, care conduce de patru ani Facultatea de Ştiinţe Economice, candidând acum pentru încă un mandat, considerată o apropiată a lui Bodog, a depus şi ea o adresă la Rectorat pentru a reclama că fostul prorector Ioan Ţara, care concurează la aceeaşi funcţie, şi-a depus candidatura fără a avea un aviz din partea Biroului Juridic al Universităţii.

Potrivit calendarului concursurilor pentru selectarea decanilor, acest aviz poate fi obţinut, însă, până pe 12 mai, adică cu două zile după încheierea perioadei de depunere a candidaturilor. "Toţi candidaţii au avizul juridic, dar nu toţi l-au obţinut până la data depunerii candidaturilor, pentru că în calendar era prevăzut că se poate obţine până pe 12 mai", a explicat vineri pentru BIHOREANUL rectorul Constantin Bungău.

Un al treilea contestatar este Ionuţ Oprea, candidat la decanatul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, care tot printr-o adresă transmisă rectorului susţine că nici unul din cei trei competitori – Karla Barth, Adrian Hatos şi Simona Trip – nu a depus o declaraţie pe proprie răspundere că nu a fost colaborator al Securităţii. Regulamentul Universităţii nu prevede însă obligativitatea unei astfel de declaraţii.

"Am transmis toate adresele Biroului Juridic, care urmează să formuleze un punct de vedere pentru fiecare", a mai spus Bungău.

Înainte de a ajunge la concursul propriu-zis, toţi candidaţii la funcţiile de decan vor trebui să obţină avizul consiliilor facultăţilor pe care vor să le conducă, care se acordă prin vot secret şi direct. Candidaţii care vor obţine acest acord vor putea participa la examenele organizate de rector între 10 şi 14 iunie.

Citeşte şi articolul: 

Candidaţii la decanate şi-au depus dosarele. La Medicină se bat Florian Bodog, Adrian Maghiar şi Gheorghe Bumbu