Organizaţiile nonguvernamentale care activează în sectorul social sunt ameninţate cu falimentul, consecinţa fiind că persoanele pe care acestea le ajută cu diverse servicii sociale nu vor mai putea beneficia de acestea, atenţionează deputatul PNL Bihor, Florica Cherecheş.

Parlamentarul s-a adresat pe această temă ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, responsabil de cauza acestei crize, şi anume neactualizarea standardelor minime de cost, adică a tarifelor pentru servicii sociale pe care ONG-urile le pot încasa de la Direcţiile judeţene de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului.

6 luni întârziere

Printr-un comunicat dat publicităţii, miercuri, Cherecheş a făcut publică o interpelare adresată ministrului Marius Budăi, căruia îi aminteşte că în cursul anului trecut, printr-o Hotărâre de Guvern a fost revizuită HG 978/2015 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale şi a nivelului lunar pe membru de familie, în baza căruia se stabileşte contribuţia lunară de întreţinere pe care o plătesc susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidenţiale.

Aşa cum deputatul bihorean subliniază, HG-ul de anul trecut a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii la 6 noiembrie 2018, prevăzând intrarea în vigoare din 1 ianuarie 2019.

"Ne aflăm în luna iunie, iar ONG-urile care depind de publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii (...) sunt aproape de punctul în care nu vor mai putea să-şi desfăşoare activitatea datorită creşterilor substanţiale a costurilor şi creşterilor salariale. De asemenea, datorită lipsei reglementărilor referitoare la normativul de personal aferent noilor tipuri de centre, este afectat întreg sistemul de protecţie socială, inclusiv DGASPC, nu doar o parte a prestatorilor de servicii sociale", i-a scris Cherecheş ministrului Marius Budăi.  

Exemplu din Bihor

Ca să fie cât mai precisă, Florica Cherecheş i-a furnizat ministrului şi exemplul unui ONG din Bihor: "Asociaţia Alsterdorf, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Bihor, administrând locuinţe protejate şi centre în care persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihice, este un exemplu de ONG care nu mai reuşeşte să facă faţă costurilor din ce în ce mai mari ale serviciilor sociale, în lipsa aprobării noilor standarde minime de cost. Asociaţia beneficiază de susţinere financiară din Germania, dar nu poate folosi banii proveniţi din donaţii decât pentru proiectele agreate de finanţator, nu pentru acoperirea cheltuielilor curente. În ultimele 5 luni, datorită menţinerii standardelor minime de cost la nivelul anul trecut, asociaţia a ajuns să aibă o contribuţie proprie de 80%, faţă de cea de 10%, agreată prin contract cu DGASPC Bihor".

Deputatul liberal subliniază că în aceste condiţii, în absenţa unei schimbări rapide a situaţiei, asociaţia se vede în imposibilitatea de a continua să ofere serviciile sociale de care au atâta nevoie beneficiarii, chiar dacă până acum Alsterdorf a înaintat DGASPC trei propuneri pentru a ieşi din impas, toate fiind respinse, "probabil tot din cauza neactualizării standardelor minime de cost".

Statul mai mult păgubeşte

Deputatul bihorean îi atrage atenţia ministrului că dacă ONG-urile nu vor mai putea asigura servicii sociale pentru minorii, vârstnicii şi bolnavii în dificultate, statul va trebui să le preia la costuri mai mari şi îi cere să-i comunice "care este cauza acestui blocaj, datorită căruia noile standarde minime de cost nu au fost aprobate nici acum".

De menţionat că acesta este al doilea demers întreprins de către deputatul Florica Cherecheş pe lângă Ministerul Muncii generat de întârzierea cu care acesta (nu) a adoptat nici până în prezent standardele minime de cost pentru serviciile sociale, după ce în luna martie a avut o interpelare similară, la care ministrul îi răspunsese că procedura era "în procesul de avizare externă".