O nouă dispută în Consiliul Judeţean. Cei 18 consilieri ai UDMR, PSD şi ALDE au aprobat, marţi, în şedinţa ordinară, o hotărâre prin care instituţia îşi poate angaja o casă de avocatură în procesul în care PNL contestă alegerea conducerii CJ Bihor.

Liderul liberalilor din CJ Bihor, Ionel Avrigeanu, a criticat decizia spunând că nu este "moral" ca şefii instituţiei să cheltuie bani pentru a-şi "apăra scaunele".

La judecată

Proiectul de hotărâre "privind achiziţionarea unor servicii avocaţiale de consultanţă, asistenţă şi reprezentare în dosar nr. 4129/111/2016" a fost inclus pe ordinea de zi direct în şedinţa de marţi.

Este vorba despre dosarul în care Consiliul Judeţean, alături de Pasztor Sandor, Ioan Mang şi Traian Bodea, au fost chemaţi în judecată de Partidul Naţional Liberal, filiala Bihor, care solicită anularea Hotărârii nr. 152 din iunie 2016, prin care Pasztor a fost ales preşedinte al instituţiei, respectiv Hotărârii nr. 153 prin care Mang şi Bodea au devenit vicepreşedinţi, pe motiv că nu s-au respectat prevederile privind votul secret.

Potrivit hotărârii adoptate marţi, Consiliul Judeţean îşi poate angaja un avocat sau casă de avocatură care să reprezinte instituţia în proces, preşedintele Pasztor Sandor fiind mandatat cu "negocierea şi semnarea contractului de asistenţă juridică".

Bani publici pentru… scaune

Ultimul pe ordinea de zi, proiectul a stârnit comentarii acide din partea opoziţiei. Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu (foto), a spus că nu-şi aminteşte ca vreodată Consiliul Judeţean să angajeze un avocat pentru procese de contencios administrativ. El a spus că este de acord să fie angajat un avocat în procese referitoare la revendicări şi la recuperarea unor clădiri importante, însă nu şi pentru interesele unor persoane.

"Sunt consilier judeţean de 17 ani şi nu-mi amintesc ca într-un proces de contencios administrativ Consiliul Judeţean să cheltuie mii de euro pe o casă de avocatură ca să apere funcţiile dumneavoastră", a spus Avrigeanu.

Tot el a spus că instituţia "are jurişti suficienţi, oameni competenţi", care ar putea reprezenta instituţia în proces. "A cheltui astăzi nişte bani publici în acest fel mi se pare o greşeală. Dacă procesul va fi pierdut de Consiliul Judeţean, se va reveni la aceeaşi procedură, dumneavoastră aveţi o majoritate solidă, se vor face alegeri. Dacă nu, noi nu vom mai vota în cabină. Asta e până la urmă miza. Nu înţeleg de ce trebuie să cheltuim mii de euro pe o casă de avocatură pentru ca dumneavoastră să vă scăpaţi funcţiile", a afirmat liderul grupului PNL.

Maxim 5.000 lei pe avocat

Primul care i-a răspuns a fost preşedintele Pasztor Sandor. "În primul rând nu eu angajez un avocat, ci Consiliul Judeţean. În al doilea rând, suma maximă care se poate cheltui, pe lege, este de 5.000 de lei. În al treilea rând, dumneavoastră aţi depus plângerea printr-un avocat? Dacă da, poate şi cealaltă parte are posibilitatea unui avocat. În plus, patru speţe am găsit în ultimii ani prin care Consiliul Judeţean, sub conducere PNL, a angajat avocaţi pe bani mulţi să-i apere interesele, inclusiv în probleme personale", a spus acesta, fără a da exemple.

În discuţie a intervenit secretarul judeţului, Carmen Soltănel, care a subliniat faptul că legea permite ca instituţia să angajeze un avocat. "Sunt două lucruri diferite. Nu vorbim despre un act în care preşedintele este atacat direct. Consiliul Judeţean îşi angajează avocat. Cele trei persoane din conducerea Consiliului Judeţean (n.r. – Pasztor, Mang, Bodea) sunt chemate individual în proces şi şi-au angajat avocaţi separat", a spus Soltănel, adăugând că, în proces, se "apără de fapt o hotărâre a Consiliului Judeţean şi nu o persoană".

"Veţi fi buni de plată!"

Într-o ultimă intervenţie, Ionel Avrigeanu a afirmat că nu consideră hotărârea ilegală, ci contestă moralitatea ei. "Cred că juriştii vă puteau reprezenta suficient. Este o teamă a dumneavoastră a conducerii că o să pierdeţi acest proces şi încercaţi să cheltuiţi bani publici pentru a vă apăra scaunele. Noi nu vom vota acest proiect", a încheiat Avigeanu.

În replică, Pasztor Sandor i-a spus că nici nu se aştepta ca PNL-ul să o voteze, lucru care i-a făcut să zâmbească chiar şi pe consilierii liberali.

Mai dur a fost vicepreşedintele CJ, Ioan Mang, care a criticat demersul liberalilor. "E o jonglerie pe care vreţi să o faceţi ca să lăsaţi senzaţia colegilor din PNL că s-ar putea totuşi să câştige la un moment dat Consiliul Judeţean. Eu personal mi-am angajat un avocat pe sumă maximă, ca să aveţi ce plăti, domnilor de la PNL, pentru că în final nu vedem cum aţi putea câştiga acest proces unic în ţară. Nici la instituţiile conduse de PNL nu se votează în cabină, inclusiv la Primăria Oradea", a spus Mang, adăugând ameninţător: "Veţi fi buni de plată la final!".

În fine, hotărârea a trecut cu 18 voturi "pentru" şi 16 "împotrivă". Prima înfăţişare în acest proces a fost pe 1 februarie, iar următorul termen este programat pentru 2 martie.

Citeşte şi: A început procesul în care PNL contestă legalitatea alegerii conducerii Consiliului Judeţean Bihor