Dispută între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, pornind de la Codul Silvic. După ce premierul a afirmat că există date că oameni din anturajul preşedintelui ar avea legături cu procesatorii de lemn, Iohannis a anunţat joi că a cerut o anchetă pe această temă, arătând că, dacă cele spuse de Ponta nu se confirmă în schimb, acesta din urmă va da socoteală pentru afirmaţiile lansate.
Miercuri seară, Ponta a afirmat, într-o emisiune tv, că "lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriece Holzindustrie Schweighofer (cel mai mare procesator de masă lemnoasă din ţară - nr) pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis" şi că "are informaţii concrete legate de aceste întâlniri", dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali. El a spus doar că este convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în reuniunea care va analiza şi problema Codului silvic şi care a fost programată pentru luna iunie.
Catalogând ca foarte grave aceste acuzaţii, Iohannis a spus că a cerut, joi dimineaţă, directorului SRI să verifice de ce informaţii beneficia premierul Ponta despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său cu procesatori de lemn, arătând că declaraţiile sunt foarte grave şi, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, Victor Ponta trebuie să răspundă, relatează Mediafax.
"Mi se pare o declaraţie foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn şi lasă să să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui", a spus şeful statului, adăugând că acest lucru este "surprinzător şi fals". "Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat niciun fel de discuţii, nici cu lobby-işti sau foşti colegi din PNL", a mai spus preşedintele. "Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţă la nivelul preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii, prin care vrea să pară interesant la televizor. Sunt mult mai grave şi vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu însemne o revenire la logica din campanie, promovată atunci de candidatul Ponta", a declarat preşedintele potrivit Mediafax.
Declaraţiile lui Iohannis au fost făcute la Aeroportul Otopeni, în timp ce acesta pleca spre Milano. Întrebat dacă se gândeşte să îl dea în judecată pe premierul Ponta pentru calomnie, preşedintele a spus că a rugat Departamentul juridic de la Cotroceni să verifice încadrarea afirmaţiilor lui Ponta şi că nu mai tolerează aşa ceva, ca în campanie.
"Dacă începem iarăşi să ne jucăm cu astfel de afirmaţii, ca în campanie, nu este bine. Şi, cum nu mai sunt în campanie, nu mai tolerez aşa ceva", a mai spus şeful statului.
Pe de altă parte, site-ul Alianţei pentru o Românie Curată (romaniacurata.ro) a scris miercuri, citând voxpublica.ro, că apropiatul lui Iohannis care a făcut lobby pentru compania Schweighofer Holzindustrie ar putea fi chiar şeful cancelariei sale prezidenţiale, "controversatul Dan Mihalache", care "făcea lobby pentru Schweinghofer".
"Actualul şef al cancelariei prezidenţiale a adresat, pe 06.05.2008, în calitate de deputat PSD, o interpelare ministrului de atunci al Agriculturii, Dacian Cioloş, în care făcea lobby în favoarea firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, aflată atunci în centrul unui scandal cu localnicii din Poienii de Munte din judeţul Maramureş, iar acum în centrul unui alt scandal naţional referitor la defrişări ilegale şi votarea noului Cod Silvic. "Un mare investitor, SC Holzindustrie Schweighofer Sebeş, este împiedicat să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale", susţinea fostul deputat PSD Dan Mihalache, în interpelarea adresată lui Cioloş. Mai mult, fostul deputat PSD cerea ministrului Agriculturii de la vremea respectivă să găsească o soluţie convenabilă ambelor părţi. "Considerăm (sic!) că este de datoria ROMSILVA să găsească o soluţie convenabilă ambelor părţi, deoarece perpetuarea stării conflictuale ar aduce grave deservicii atât firmei care a câştigat licitaţia pentru exploatarea masei lemnoase (n.r. o firmă care lucrează pentru Holzindustrie Schweighofer), cât şi locuitorilor comunei", scrie voxpublica.ro.