"Panem et circenses", formula găsită de romani pentru bunăstarea populaţiei, nu se prea aplică şi-n Oradea. Cel puţin nu în ceea ce priveşte circul.

Calendarul evenimentelor municipalităţii pe 2014, aprobat de aleşii locali la sfârşitul lunii trecute, cuprinde doar şapte manifestări ce vor fi organizate integral de Primărie, între care Festivalul Toamna Orădeană, dar mai scurt ca în 2013, şi - în premieră - un Târg de Crăciun.

Fără discuţii

După desfiinţarea Casei de Cultură a Municipiului, în aprilie 2013, Direcţia Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente (DMCFOE) din cadrul Primăriei a preluat responsabilitatea de a distra "masele" pe bani publici. La fel ca anul trecut, Direcţia a propus un calendar al evenimentelor pe care municipalitatea le organizează, le susţine parţial ori pe care, pur şi simplu, le sprijină logistic, fără a le şi finanţa.

13_Mircea_Oaie_bihoreanul.jpgNici de această dată, însă, agenda - aprobată de aleşii locali la finalul lunii martie - nu a fost stabilită după o consultare publică, ci doar după inventarierea manifestărilor organizate în anii anteriori. "Avem un buget total de 800.000 lei, aşa că nu puteam suporta cheltuieli cu alte evenimente care ar fi fost propuse. Oricum, nu ne-a căutat nimeni să ne facă sugestii", se explică Mircea Oaie (foto), directorul DMCFOE.

Jazz, cu cine?

Cum arată calendarul evenimentelor pe 2014? Potrivit raportului prezentat aleşilor locali, acesta cuprinde activităţi "cu un puternic impact public şi cu o prezenţă semnificativă". În realitate, însă, oferta nu e tocmai abundentă. În primul rând, lista manifestărilor e "umflată" cu înşiruirea tuturor ceremoniilor în memoria unor personalităţi precum Aurel Lazăr, George Enescu, Onisifor Ghibu, Mihai Eminescu, dar şi cu cele dedicate zilelor Eroilor, Drapelului, Imnului etc., care numai pe orădenii de rând nu-i atrag.

Manifestările organizate în exclusivitate de Primărie şi pentru orădeni sunt, de fapt, destul de puţine. Şapte la număr. Primul ar urma să aibă loc la începutul lunii mai, probabil pe data de 9, în locul concertului de Ziua Europei. "Ziua Internaţională a Jazz-ului se sărbătoreşte pe 30 aprilie. În jurul acelei date vom organiza un concert dedicat", spune Oaie, care încă nu a stabilit invitaţii. "Aveam o înţelegere cu nişte artişti, dar ne-au anunţat că nu mai pot veni", adaugă directorul.

Toamna mai scurtă

Următoarele activităţi finanţate de Primărie vor fi cele dedicate Zilei Copilului, urmate, pe 21 august, de Carnavalul Florilor, cu defilarea carelor alegorice, şi de un concert în aer liber. Pe 31 august, municipalitatea va oferi anualul concert al Rock Filarmonicii Oradea "Give peace a chance", în memoria victimelor de la Hiroshima.

Următorul punct din program va fi şi cel mai aşteptat: Festivalul Toamna Orădeană, care anul acesta va dura doar 10 zile şi va cuprinde două weekenduri. Iar asta şi pentru că direcţia de profil din Primărie a decis să nu mai includă în festivalul cel mare şi pe cel de Teatru Scurt. "Acesta va fi organizat separat de Teatrul Regina Maria, cu sprijinul Primăriei. În fond, sunt evenimente distincte", spune Mircea Oaie. Decizia a fost luată după ce, toamna trecută, mai mulţi orădeni au reproşat Primăriei că se foloseşte de spectacolele de teatru pentru a-şi rotunji propriul festival.

Tot în 2014, orădenii vor avea, în premieră, şi un târg de Crăciun. "Vom alege un loc, probabil Corso sau Parcul 1 Decembrie, unde vom instala mai multe căsuţe. Comercianţii vor trebui să vândă exclusiv produse de sezon. Vom amplasa şi o scenă unde vor avea loc concerte de colinde", arată directorul, precizând că anul se va încheia, de Revelion, cu un concert şi un foc de artificii.

Târguri şi teatru

În concluzie, municipalitatea cam ţine orădenii "pe uscat", fără vreun festival medieval (din cauza lucrărilor din Cetate), unul al berii ori alte proiecte, originale, care să scoată lumea din rutină. E drept, în calitate de co-organizator, Primăria va susţine o serie de alte evenimente, dar suportând cel mult 20% din bugetele acestora.

Aşadar, în premieră locală, între 7 şi 11 mai, Parcul 1 Decembrie va găzdui târgul de carte Gaudeamus, apoi în perioada 16-18 mai se vor ţine Zilele Muzeului Ţării Crişurilor. Primăria va mai co-organiza un concert în aer liber de 1 Mai, Concursul Naţional de muzică uşoară "Floare de Lotus" (6-8 iunie), Festivalul Internaţional de Folclor (4-6 iulie), Târgul Meşterilor Populari (18-20) iulie, Oradea City Running Day (13 septembrie) şi Festivalul de Teatru Scurt (19-28 septembrie).

De asemenea, municipalitatea va fi partenerul Caravanei TIFF, care va ajunge la Oradea în 11-13 iulie, asta însemnând că-i va sprijini logistic pe organizatori. "La fel cum s-a întâmplat anul trecut cu festivalul Music Mix, unde am fost parteneri, dacă pe parcursul anului vom primi propuneri de evenimente, le vom analiza şi vom decide dacă şi în ce măsură ne vom implica", spune Oaie. În asta le stă speranţa amatorilor de distracţie...