În mod tradiţional, românii nu aşteaptă Crăciunul liniştiţi, ci, din contră, riscă să-şi piardă buna dispoziţie stresaţi fiind de cumpărături, gătit şi împodobit.
Pentru orădeni, un posibil leac pentru stresul dinaintea sărbătorilor ar fi participarea la concertele de sezon care se vor ţine în această săptămână în cafenele, la Filarmonică, precum şi pe scena Târgului de Crăciun din Piaţa Unirii. De asemenea, pentru cei care au rămas în pană de idei sunt deschise în această perioadă târguri cu posibile cadouri de Crăciun.
În rolul Moşului
La Galeria de Arte Vizuale din strada Republicii nr. 15 se găsesc obiecte unicat realizate de artiştii plastici ai urbei, precum şi bijuterii şi decoraţiuni. Târgul de la Galerie va putea fi vizitat până după sărbători, mai precis până pe 10 ianuarie, de marţi până vineri între orele 10 şi 18, precum şi în zilele de sâmbătă, între orele 10 şi 14.
În Cetate, între 21 şi 23 decembrie, orădenii sunt aşteptaţi la Târgul de carte şi cadouri inspirate organizat de Librăria şi cafeneaua R&R. De acolo, vizitatorii vor putea cumpăra cărţi, obiecte handmade, jocuri de societate, precum şi jucării educative şi se vor putea înscrie într-o tombolă cu premii în cărţi.
Aceeaşi librărie îi cheamă pe melomani şi la un alt eveniment în aşteptarea Crăciunului, însă la R&R din strada Republicii. Este vorba despre concertul de muzică ambientală Armonic Fusion. Rezervarea unei mese pentru două persoane costă 30 lei şi include două băuturi la alegere, între opţiuni numărându-se, bineînţeles, vinul fiert.
Spărgătorul de nuci
Şi Filarmonica de Stat din Oradea s-a pregătit de sărbătoare. Joi, 21 decembrie, melomanii sunt aşteptaţi în Sala Enescu-Bartók la un concert special de Crăciun, care va fi condus de maestrul Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii, şi o va avea ca invitată pe soprana Carmen Gurban, care a colaborat de-a lungul timpului cu orchestre din Paris, Viena, Florenţa şi Istanbul şi are în repertoriu roluri precum Mimi, în "La Bohème", de Giacomo Puccini şi Micaela în "Carmen" de Georges Bizet.
În programul concertului, care va începe la ora 19, au fost selectate suita simfonică "Spărgătorul de nuci" de Piotr Ilici Ceaikovski, lucrarea "Un copil se va naşte" de Dieterich Buxtehude şi "Psalmul 42" de Felix Mendelssohn Bartholdy. Pe scenă va urca şi Corul Filarmonicii, condus de Lászlóffy Zsolt.
Sărbătoare rock
În săptămâna de dinaintea Crăciunului, la Târgul din Piaţa Unirii va fi veselie. Pe lângă distracţia pe patinoar, roata cea roşie şi în atelierul lui Moş Crăciun, organizatorii au pregătit şi spectacole. Săptămâna trecută, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) a anunţat că programul Târgului de Crăciun va fi îmbogăţit cu un concert al trupei Iris, care împlineşte 40 de ani de la înfiinţare.
"Ne bucurăm că avem încă o trupă importantă care va concerta în cadrul Târgului de Crăciun şi le mulţumim pentru cadoul pe care vin să îl facă orădenilor", spune directorul APTOR, Mihai Jurca. Concertul trupei Iris - în componenţa Nelu Dumitrescu (tobe, membru fondator al trupei), Relu Marin (claviaturi), Costi Sandu (voce), Alin Moise (chitară) şi George Costinescu (chitară bass) - este programat, miercuri, 20 decembrie, de la ora 20.30.
Doar o dată-i Crăciunul
O zi mai târziu, adică joi, 21 decembrie, pe scena din Piaţa Unirii va urca solista Nicola, în timp ce main event-ul serii va fi concertul de sărbătoare susţinut, de la ora 20, de Ştefan Bănică jr., care le va cânta spectatorilor "Doar un Crăciun cu tine" şi "Doar o dată-i Crăciunul".
Ultimul spectacol înainte de sosirea Moşului este programat sâmbătă, 23 decembrie, ora 19, şi va fi susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, ai cărui membri vor corinda ca-n Bihor şi vor prezenta datini din zona noastră, amintindu-le orădenilor cum se sărbătorea odinioară Crăciunul...