Zilele acestea, românii - la fel ca toţi europenii, de fapt - sunt nevoiţi să fie inventivi. Puşi să stea în case pentru a se proteja pe ei înşişi şi pe ceilalţi, aceştia trebuie să găsească soluţii alternative care să înlocuiască ieşirile cu prietenii sau evenimentele de tot soiul.

Opţiuni există din plin, doar trebuie să vrei să le încerci. Celor care nu le-au găsit încă BIHOREANUL le face câteva sugestii, între care şi găselniţe la care "carantinaţi" din alte ţări europene recurg pentru a fi aproape de cei dragi şi a se distra împreună cu aceştia.

#StauAcasă

A sta acasă nu trebuie să însemne neapărat izolare sau plictiseală. Netflix, HBO Go şi Amazon Prime au colecţii de filme pentru toate gusturile. Pasionaţii de teatru nu trebuie să sufere nici ei în această perioadă. De săptămânile trecute, teatrele din ţară (Bulandra, Odeon, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, etc.), inclusiv cel din Oradea, au lansat programe de difuzare online, de regulă pe paginile de Facebook, a unor spectacole îndrăgite. 

De asemenea, vinerea trecută, Muzeul Ţării Crişurilor a anunţat că urmează să publice, gradual, în luna aprilie, pe site şi pe Facebook, mai multe expoziţii, începând cu "Obiecte restaurate" - ce conţine tapiserii de Maria Blendea -, noua expoziţie Ady Endre din muzeul memorial dedicat poetului şi "Que viva Picasso!", cu 120 de litografii şi heliogravuri inspirate de celebrul artist plastic spaniol. Expoziţiile vor fi publicate sub forma unor filmări cu obiectele, ce vor conţine şi explicaţii în limbile română şi maghiară. 

Evadare în lectură

Cititul este, de asemenea, o variantă bună de petrecere a timpului. Pe lângă colecţiile proprii de cărţi, pasionaţii au primit recent şi un cadou. Librăria Humanitas a publicat în secţiunea Biblioteca Virtuală de pe propriul website zeci de titluri care pot fi lecturate gratuit, în format PDF.

Între cărţile dăruite cititorilor se numără Gabriel Liiceanu - "Scrisori către fiul meu", Charles Baudelaire - "Jurnale intime", Radu Paraschivescu - "România în 7 gesturi", Maria, Regina României - "Ţara pe care o iubesc (Memorii din exil)", Ion Creangă - "Amintiri din copilărie" şi Stefan Zweig - "Lumea de ieri". 

Cina ca ritual 

Filmuleţele din Italia cu oameni care ies la balcoane şi cântă împreună cu vecinii au făcut înconjurul lumii. Dar nu sunt singurele modalităţi prin care italienii, consemnaţi în locuinţe de mai multă vreme decât alţi europeni, încearcă să-şi ridice moralul. 

Mimând viaţa socială de dinainte, în anumite zile ale săptămânii, membrii unei familii sau ai unui grup de prieteni se gătesc în ţinute elegante şi iau cina împreună. Nu împreună în aceeaşi încăpere, ci prin apeluri video pe Facebook sau Whatsapp. 

O altă găselniţă pe care europenii cu o mai bogată experienţă în carantină o folosesc este aplicaţia House Party (n.r. - petrecere acasă), care poate fi descărcată gratuit din "magazinele" online ale telefoanelor. Aceasta a devenit, de altfel, cea mai căutată aplicaţie în ţări ca Marea Britanie, Spania şi Italia. 

Party de acasă 

House Party nu doar că permite mai multor prieteni sau membri ai familiei să se întâlnească virtual şi să-şi ţină companie, ci are şi o importantă componentă distractivă. Mai precis, are disponibile jocuri de societate, care, în mod normal, ar fi jucate faţă în faţă. Tinerii, şi nu doar ei, se relaxează jucând în 2-4 sau până la 8 persoane, între altele, "Trivia", care le testează cultura generală, şi "Quick draw!", în care unul dintre "petrecăreţi" desenează cu degetul pe ecran un obiect dat, iar ceilalţi trebuie să ghicească ce anume e. Pentru a face experienţa şi mai plăcută, unii adaugă şi o "clauză" potrivit căreia cei care pierd trebuie să bea câte un pahar de vin. 

Cu toate aceste ingrediente, viaţa în carantină numai anostă nu poate să fie. În plus, nimănui nu-i strică, în vremurile astea, o petrecere. Fie ea şi acasă...