Dacă pe unii îi face să se pitească la căldură, pe alţii vremea rece şi zăpada îi scoate la munte. Este cazul a mii de bihoreni care profită de iarna adevărată pentru a practica sporturi de sezon, mai ales că pentru asta nici nu trebuie să plece prea departe.

Luate cu asalt în vacanţa de sărbători, cunoscutele staţiuni Arişeni-Vârtop şi Stâna de Vale, cea din urmă recent dotată cu noi facilităţi pentru schiori de toate vârstele, îşi aşteaptă în continuare turiştii dornici de mişcare în natură.

Pe Vârtop în jos

Cum se întâmplă de ani buni, una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă de iarnă rămâne Arieşeni-Vârtop, aflată la 120 kilometri de Oradea, atât pe teritoriul judeţului Bihor, cât şi pe cel vecin, Alba. Pe lângă frumuseţile specifice Apusenilor, staţiunea atrage prin existenţa a nu mai puţin de trei pârtii pentru schi, două în Alba, ambele cu administratori privaţi, şi una, mai nouă, amenajată în 2001 în Bihor.

În Arieşeni se află Vârtop 1, cu o lungime cel puţin satisfăcătoare, de 1.000 metri, şi cu un grad de dificultate numai bun pentru schiorii mai experimentaţi. Dezavantajul remarcat în acest an de unii dintre practicanţii acestui sport constă în faptul că pârtia nu este curăţată şi întreţinută permanent.

Alături se află pârtia Vârtop 2, întinsă pe 430 metri şi destinată începătorilor şi copiilor. O urcare cu telescaunul costă 5 lei pentru adulţi, respectiv 3 lei pentru copii, iar la baza pârtiei pot fi închiriate echipamentele specifice - schiuri, clăpari, cască, beţe - la tarife între 15 şi 25 lei.

Schi acasă

Cea de-a treia pârtie, Piatra Grăitoare, a fost amenajată în urmă cu 5 ani pe teritoriul satului de vacanţă Vârtop, în urma unei investiţii de 24 milioane lei în cadrul proiectului "Schi în România", de atunci fiind administrată de către Primăria Nucet. Pista are o lungime de 1.600 metri, cu două variante pentru coborâre, una de dificultate medie, iar cealaltă pentru avansaţi.

Cei care au schiat pe Piatra Grăitoare afirmă că sunt mulţumiţi de starea pârtiei, inclusiv de curăţenie, dar şi tarifele serviciilor sunt ceva mai mari: o urcare cu telescaunul costă 7 lei pentru adulţi, respectiv 4 lei pentru copii. Schiorii îşi pot cumpăra şi un bilet pentru 6 urcări cu 40 lei, respectiv cu 75 lei pentru 12 urcări.

În zonă, între Vârtop şi Arieşeni, turiştii pot face şi patinaj în parcul de aventură Scorbura Moţului, unde funcţionează un patinoar dotat cu instalaţie de iluminare nocturnă, preţul pentru o oră fiind de 15 lei în timpul zilei şi respectiv de 20 lei seara, după pornirea instalaţiei. De altfel, orădenii care nu au timp de ieşiri la munte pot să-şi exerseze talentul pe gheaţă şi în oraşul lor, pe patinoarele amenajate în Piaţa Unirii şi la ERA Park, care rămân deschise până pe 31 ianuarie.

Pârtii noi, preţuri noi

Aflată într-un declin ce părea până anul trecut de nesurmontat, o altă staţiune, Stâna de Vale, aflată mult mai aproape de Oradea, la 70 kilometri, a fost revigorată prin modernizarea vechii pârtii - rebotezată din Măgarul în Cerbul - dar şi prin deschiderea uneia noi, pentru începători, Căprioara, lungă de 170 metri. Dotată cu o nouă instalaţie de teleschi, Cerbul are o lungime de 585 metri şi o înclinaţie medie de 13,5%, administratorii pârtiei plănuind s-o extindă cu încă 700 metri, până pe creastă.

În plus, în acest sezon s-a inaugurat şi o pârtie pentru baby-ski, cu instructori pregătiţi să-i înveţe pe copii acest sport, precum şi o pârtie pentru tubing, un fel de săniuş pe colaci din cauciuc. În perioada sărbătorilor, afluxul de turişti a fost neaşteptat de mare, fapt de care administratorii pârtiilor au profitat pentru a majora preţurile stabilite la începutul sezonului.

Dacă o urcare cu teleschiul a rămas la 4 lei pentru adulţi, respectiv 3 lei pentru copii şi studenţi, tariful pentru o tură de tubing a crescut de la 3 la 4 lei, iar pentru săniuş tariful de închiriere pentru o zi de la 10 la 15 lei. Închirierea schiurilor cu clăpari şi beţe a rămas la acelaşi preţ - 25 lei.

Chiar şi aşa, la începutul noului an, bihorenii s-au înghesuit spre Stână şi au stat în maşini chiar şi cu orele până să ajungă în staţiune, unde locurile de parcare s-au dovedit puţine. Căci or fi pârtiile noi, dar restul staţiunii este încă ameninţat de paragină...