În loc să se plângă de faptul că în Oradea nu se organizează evenimente pe gustul lor, câţiva tineri au decis să facă ceva în privinţa asta şi, în urmă cu aproape doi ani, au înfiinţat o asociaţie culturală numită RurbanizatOR.

Prin intermediul acesteia, au organizat de atunci numeroase concerte cu trupe "underground", s-au implicat în evenimente precum Oradea Cultural Fest, în cadrul căruia studenţi medicinişti de pe mai multe continente şi-au prezentat tradiţiile, iar mai nou au lansat concursuri de tip quiz cu întrebări despre seriale celebre.

"Pe gustul nostru..."

Acum două primăveri, o mână de tineri din Oradea, unii reveniţi de la studii din alte centre universitare, au pus la cale un proiect prin care să promoveze diverse evenimente culturale şi artistice. "Până atunci, mulţi dintre noi ne implicaserăm în alte proiecte culturale, dar am vrut să facem ceva pe gustul nostru, iar ceea ce ne atrăgea pe noi nu era neapărat comercial. Eu mă întorceam de la Cluj, unde am studiat Arhitectura, şi am văzut diferenţa între cele două oraşe din punct de vedere al diversităţii evenimentelor", povesteşte Ioana Orţan, unul dintre fondatorii asociaţiei RurbanizatOR.

De unde denumirea? Pentru că iniţiatorii - Ligia Călinescu, Ioana Orţan, Alexandra Kaschuta, Patricia Terzea, Alexandra Albu şi Andrei Olteanu - au vrut să se axeze pe îmbinarea folclorului cu arta tradiţională şi cu cea urbană. "Avem artişti locali talentaţi, muzică bună nedifuzată, filme vechi româneşti, complet necunoscute tinerilor. Am vrut să le promovăm", zice Ioana.

Debut cu folclor

Apropo de combinarea tradiţiilor cu noile stiluri culturale, primul eveniment al RurbanizatOR a fost organizarea, în premieră locală, a concertului trupei Subcarpaţi, lansată de solistul formaţiei Şuie Paparude, care valorifică elementele folclorice pe ritmuri de muzică electronică şi de hip-hop, denumindu-şi stilul "folclor underground". Cum şi pe atunci era extrem de cunoscută unui anume segment de public, trupa a strâns 850 de spectatori în hala de concerte de la Moara Răsărit (str. Miron Costin nr. 21). "A fost un prim proiect reuşit, iar de atunci am mai învăţat multe", spune Ioana.

La aproape doi ani de funcţionare a asociaţiei, tinerii organizează un nou show pentru fanii Subcarpaţi, care între timp a mai lansat piese precum "Frunzuliţă, iarbă deasă" şi "M-a făcut muma frumoasă". Concertul va avea loc pe 24 aprilie, tot la Moara Răsărit, iar preţurile biletelor vor fi de 25 lei, dacă sunt cumpărate din timp, respectiv 30 lei în seara evenimentului.

Studenţii şi tradiţiile  

Tinerii din RurbanizatOR au adus în Oradea şi alţi artişti, mai puţin cunoscuţi, tot din underground, care exersează mai multe genuri, de la muzica electronică şi hip-hop la folclorul underground şi rock, precum Bass Turbat, Argatu, Pop Killers, Dragonu’ şi Theory of Mind.

"Aşa putem promova lucrurile care ne plac. Dar nu e uşor să-i obişnuieşti pe orădeni cu lucrurile noi", povesteşte Ioana despre experienţa ei în organizarea evenimentelor. Proiectul RurbanizatOR nu se limitează însă doar la muzică. Anul trecut, tinerii din asociaţie au organizat, împreună cu Asociaţia Studenţilor Medicinişti Internaţionali din Oradea, o nouă ediţie a Cultural Fest, eveniment în cadrul căruia studenţi de pe mai multe continente şi-au prezentat portul, dansurile, muzica şi mâncarea tradiţională.

Te uiţi şi câştigi

Mai nou, asociaţia RurbanizatOR, căreia i s-au mai alăturat doi colaboratori, Dana Cabău şi Vlad Jurcă, a lansat în pubul Edison din Pasajul Vulturul Negru o serie de concursuri cu întrebări şi răspunsuri despre seriale populare. Primele două ediţii ale The TV Show Quiz au avut ca teme "Game of Thrones" şi "Breaking Bad".

Următorul concurs va avea loc după sărbători, tot în Edison Pub, unde concurenţii se împart în echipe şi răspund la mai multe întrebări proiectate pe un ecran. Echipa câştigătoare primeşte consumaţie din partea casei. "Socializarea e scopul. În plus, la astfel de quiz-uri se creează de obicei o competiţie sănătoasă", zice Ioana.

Tot RurbanizatOR organizează periodic, în Urban Place, petreceri dedicate studenţilor, cu jocuri importate de la americani, precum "beer-pong" şi "battleshots", cel care pierde o rundă trebuind să bea, după caz, bere sau shoturi de alcool.

Pentru anul viitor, tinerii din asociaţie vor să organizeze un festival cu desene de stradă, muzică underground şi expoziţii ale unor colegi de generaţie din ţară. Până atunci, cu evenimentele deja pregătite, îşi mai adună "adepţi"...