Dat fiind că urmează patru zile libere pentru mulţi dintre bihoreni, din 1 până în 4 mai, şi că se prognozează şi temperaturi ridicate, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri avertizează populaţia cu privire la pericolele din ape, dar şi despre amenzile pe care le pot lua.
Oricine are drept de acces pe malurile apelor aparţinând domeniului public şi pe care nu sunt restricţii de niciun fel, însă fără a produce prejudicii apelor, albiilor, malurilor şi riveranilor. Însă, fie că merg la pescuit, la picnic, la scăldat sau ies la plimbare cu ambarcaţiuni uşoare, bihorenii trebuie să evite zonele aflate la o distanţă mai mică de 50 de metri de baraje, de bazinele de liniştire ori captare a apei, cum sunt barajele Drăgan, leşu, Lugaşu, Tileagd, Suplacu de Barcău şi Tauţ.
"În Oradea, pe Crişul Repede, de evitat sunt următoarele tronsoane: aval de Uzina de Apă ( str. Gutenberg) unde sunt curenţi puternici, şi aval de Priza de Apă, unde există un bazin de liniştire format din blocuri mari de beton. De asemenea, de evitat este şi tronsonul Tinca-Băi, de pe râul Crişul Negru, unde se formează aşa numitul vârtej de apă care, în ultimii ani, a provocat mai multe tragedii. În ceea ce priveşte râul Crişul Alb, de evitat sunt zonele cu maluri foarte abrupte sau nămoloase din Ineu, Chişineu Criş, Zerind (toate trei în judeţul Arad) şi Tămaşda, din judeţul Bihor", a declarat Dumitru Voloşeniuc, director A.B.A. Crişuri.
De asemenea, toţi cetăţenii trebuie să ştie că depozitarea deşeurilor de orice tip pe malul apei le poate aduce amenzi semnificative. Interzisă este şi spălarea în cursurile de apă sau în lacuri şi pe malurile acestora a vehiculelor, autovehiculelor, a altor utilaje şi agregate mecanice, precum şi a ambalajelor sau obiectelor care au conţinut pesticide sau alte substanţe periculoase, spălarea animalelor domestice dezinfectate cu substanţe toxice în afara locurilor special amenajate în acest scop şi spălarea obiectelor de uz casnic, cu folosirea substanţelor chimice de orice fel.
În cazul nerespectării acestor obligaţii, amenzile sunt între 25.000 şi 30.000 lei pentru persoane juridice, respectiv întrea 6.500 şi 7.000 lei pentru persoanele fizice.