O cabană din Vadu Crişului a fost distrusă de flăcări, joi, iar intervenţia a fost una dificilă pentru pompieri deoarece au fost nevoiţi să se deplaseze pe jos câţiva kilometri. Cabana se află chiar în vecinătatea celei recent reabilitate de Consiliul Judeţean Bihor, în pădure, în apropierea peşterii Vadu Crişului.  

Potrivit unui comunicat transmis de purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, locotenent-colonel Camelia Roşca, incendiul a fost sesizat la numărul 112 la ora 17.22.

"Întrucât în zona respectivă nu există acces pentru autospeciale, două echipaje de pompieri (unul de stingere şi unul de paramedicii) s-au deplasat aproximativ trei kilometri, pe jos, cu o motopompă, echipamente şi accesorii specifice, iar cel de-al treilea echipaj, cu o motopompă şi alte echipamente necesare, cu trenul, din Halta Vadu Crişului", se arată în comunicat.

Când pompierii au ajuns la cabană, focul era generalizat şi exista riscul de extindere a flăcărilor la o altă cabană aflată în apropiere.

Ambele cabane, atât cea distrusă cât şi cea aflată în pericol, se află în vecinătatea cabanei Vadu Crişului, recent reabilitată de Consiliul Judeţean Bihor. 

Focul a fost stins în jurul orei 18.40, fără ca flăcările să ajungă la o altă clădire.

"În momentul de faţă pompierii acţionează pentru lichidarea focarelor, dispozitivul de stingere fiind alimentat din Crişul Repede", a mai transmis purtătoarea de cuvânt.

Clădirea care a ars aparține Consiliului Județean Bihor, care a construit-o, cu fonduri europene nerambursabile, în 2015-2016, în mandatul fostului președinte Cornel Popa, cu destinația de centru de informare turistică.

Ea nu a fost folosită însă ca atare, tocmai pentru că turiștii, în condițiile în care cabana era în ruină, nu frecventau zona respectivă, iar în 2021 a fost dată în administrarea Muzeului Țării Crișurilor, care administrează și peștera Vadu Crișului, având angajați doi localnici care o deservesc ca ghizi.

Nu este, însă, clar dacă aceștia au folosit cabana arsă în ultimii ani.

UPDATE

Cauza: un conductor electric

Potrivit unui comunicat transmis vineri dimineaţă de biroul de presă al ISU Crişana, ultimele focare ale incendiului au fost stinse în jurul orei 19.35, forţele de intervenţie acţionând în teren până la ora 21.35.

Misiunea a fost una dificilă din cauza temperaturilor ridicate, a cantităţii mari de fum şi gaze degajate de arderea violentă şi rapidă, favorizată de cantitatea mare de materiale combustibile din structura cabanei.

"După finalizarea acţiunii de cercetare a cauzei şi împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, soldat cu arderea construcţiei, s-a stabilit că acesta a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit determinat de un conductor electric defect", se arată în comunicat.

ISU Crişana a mai tranmis şi că nicio persoană nu a fost rănită.


Instituţia le reaminteşte bihorenilor că la nivelul judeţului Bihor, cele mai frecvente categorii de împrejurări determinante pentru producerea incendiilor sunt de natură electrică, în anul 2022, din cele 645 de incendii soldate cu pagube materiale şi în unele cazuri, cu victime omeneşti, peste 200 fiind generate de instalaţii şi aparate electrice defecte, improvizate, lăsate sub tensiune nesupravegheate.

Măsurile specifice ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente:

VERIFICAŢI INSTALAŢIILE ELECTRICE!

- Nu utilizaţi cablurile electrice, aparatele electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

- Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

- Verificaţi integritatea aparatelor electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

- Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

- Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

- Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: aparat de aer condiţionat, boiler, hotă, aerotermă, radiator, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;

- Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

- Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, boiler, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.

 Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

SUPRAVEGHEAŢI COPIII!

- Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;

- Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare,  pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

- Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

- Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!