El, macho rural, cu o dreaptă mereu nervoasă, din categoria celor care agaţă gagicile cu parul în discoteci. Ea, frumoasa uliţei, cu buze tatuate şi sprâncene niţel prea pensate pentru trendul comunal. S-au plăcut, s-au luat, au două fete, iar acum se despart cu la fel de multe scântei.

El ameninţând-o cu moartea, ea cerând disperată ajutorul autorităţilor care nu intervin, deşi povestea iese din tiparele unui banal divorţ cu năbădăi. Mai ales după ce bărbatul şi-a şi pus ameninţările în practică, plesnindu-şi consoarta cu... maşina!

Dragoste de golan

Pe Dan Pop, zis Branu', îl ştie tot Tărianul. Nu pentru că are o soţie arătoasă de se miră lumea cine i-a adunat laolaltă, ci pentru că e scandalagiu, bişniţar cu lemne şi maşini uzate, fălindu-se că face bani din orice. Dar mai ales pentru că "are spate", bărbatul fiind unul dintre apropiaţii primarului din Girişu de Criş, Ioan Paşca, fostul şef de post comunal. La chemarea căruia Branu' poartă ţiganii la vot la fiece campanie electorală...

Cu astfel de calităţi a fermecat-o şi pe Mirela, care se mândrea în sat că tocmai fiica lui Paşca le-a stat naşă la nuntă. Numai că, la scurt timp femeia a aflat pe pielea ei cine-i omul despre care credea că dă golăneala pe viaţa cuminte de gospodar. "Din primul an de căsnicie, când eram gravidă cu prima fetiţă, a început cu crizele de gelozie", povesteşte Mirela.

Au urmat zece ani de scandaluri, dar mai ales în ultimele luni Branu' parcă-şi ieşise cu totul din minţi. "Din banii pe care-i făcea, îmi dădea pentru cheltuielile casei numai câte 15 lei pe săptămână, iar cum salariul meu e mic să ţin toată casa m-am apucat să lucrez ore suplimentare", explică femeia. Gelos, bărbatul n-a crezut-o, iar beţiile tot mai dese i-au suflat minţile. Numai aşa se poate explica de ce la începutul lunii trecute şi-a alungat soţia şi fetele în pumni din casă. Iar când a aflat că femeia vrea să divorţeze, a început s-o ameninţe cu moartea. Şi nu s-a oprit la vorbe...

Noaptea lui Branu'

Joi, 15 noiembrie, ora 22.30. Mirela ieşise din schimbul II şi se îndrepta spre casă la volanul maşinii sale, un Volkswagen Polo luat la mâna a doua. Temându-se că Branu' ar putea s-o aştepte în faţa porţii, cum o mai ameninţase, femeia a rugat o colegă s-o însoţească până în Toboliu, unde locuieşte la fratele ei. La intrarea în sat, venind în trombă din spate, în stânga i-a apărut o Mazda roşie. La volan, Branu'!

"Când l-am văzut, ştiam că se va întâmpla ceva rău. În mers, întâi a încercat să mă lovească din lateral. N-a putut pentru că, speriată, am frânat şi apoi am oprit pe marginea şoselei. S-a întors şi a parcat bot în bot cu maşina mea. A vrut să mă scoată cu forţa din maşină, dar blocasem portierele. Atunci a înnebunit de tot. S-a urcat la volan şi, când a dat cu spatele vreo 50 de metri, ştiam ce urmează. I-am strigat colegei că până aici ne-a fost, că nebunul ne omoară", povesteşte Mirela.

Individul a demarat violent şi a intrat, frontal, cu propria maşină în autoturismul nevestei. "Trosnetul a fost îngrozitor. Airbagurile nu s-au deschis, deşi lovitura mi-a băgat radiatorul în motor, dar am scăpat amândouă fără nicio zgârietură. Am avut noroc! Eu m-am ţinut de volan, colega şi-a proptit genunchii de bordul maşinii. După ce ne-a lovit, a dat iar în spate câţiva metri, a lăsat maşina cu farurile aprinse şi nu l-am mai văzut până a venit Poliţia. Tremuram toată. Eu am sunat la 112, iar colega şi-a chemat soţul şi fiul", povesteşte Mirela.

Poliţiştii au apărut după o jumătate de oră, timp în care, de frica lui Branu', cele două femei au aşteptat închise în maşină. În prezenţa oamenilor legii şi a bărbaţilor chemaţi în ajutor, Branu' a ieşit din şanţul de pe marginea drumului, zicând prima oară că a fost bătut, apoi cotind-o că i se făcuse rău de la "accident". A fost dus la post şi verificat cu etilotestul, dovedindu-se că nu băuse, dar când să fie interogat a pretins iar că-i e rău, cerând o Ambulanţă care l-a dus la Urgenţe. În acea seară declaraţii au dat doar femeile. Lui Branu' poliţiştii i-au luat mărturia abia a doua zi, apoi l-au lăsat liber, deşi era clar că putea s-o mai comită şi a doua oară.

Gelos în ceaţă

Evident, bărbatul are altă poveste. "N-am vrut s-o lovesc, da' n-am văzut bine, că era ceaţă şi am şi ocolit o groapă", zice Dan Pop, pe care BIHOREANUL l-a găsit în birtul din Tărian. Asta chiar dacă inclusiv procesul verbal întocmit de poliţişti arată că tamponarea a fost frontală, iar maşina lovită era staţionată pe marginea şoselei.

19 Carmen.jpgSingura martoră care poate confirma că bărbatul a lovit cu intenţie este, la rândul ei, pe cale să se răzgândească. Colega Mirelei, Carmen Ţoc (foto), e şi acum speriată şi nu vrea să vorbească temându-se de o răzbunare: "Am familie şi copil, şi nu ştiu ce mi se poate întâmpla şi mie. Dacă la nevastă-sa i-a făcut ce i-a făcut!...".

Cum ancheta e în derulare, Poliţia refuză să comenteze cazul. Conform unor surse neoficiale, însă, bărbatul nu e cercetat pentru tentativă de omor, ci pentru distrugere, violenţă domestică şi ameninţare. Fără ca până la terminarea cercetărilor să fi fost reţinut, ori să primească vreun ordin de restricţie, pentru a nu se mai apropia de femeie.

Te iubesc, dar te omor!

Avocata Mirelei crede că Dan Pop trebuia arestat preventiv, deoarece "a ameninţat-o în repetate rânduri, iar episodul din 15 noiembrie e punerea în faptă a acestor ameninţări, şi dacă femeia nu era în maşină, ci lângă, probabil că azi nu mai trăia".

Că bărbatul şi-a premeditat fapta o arată şi sms-urile cu care şi-a bombardat nevasta după ce a alungat-o din casă. În unele scria că o va "executa" atât pe Mirela, cât şi pe presupusul ei amant, un coleg de serviciu, care zice şi el că a fost ameninţat verde-n faţă că va fi "terminat". "Vă prind eu şi atunci vedeţi voi cine sunt...", "M-ai distrus, da-ţi vine ţie rândul...", "Nu scapi tu de mine, o să plăteşti scump...", sunt doar câteva dintre ameninţări. Mai toate mesajele au şi câte un "te iubesc" în coadă, ceea ce arată instabilitatea primejdioasă a individului, care în final a degenerat în violenţe.

În plus, cu opt zile înainte de "accident", pe 7 noiembrie, Branu' s-a lăudat la birt, în Tărian, că-şi va omorî soţia, iar într-o seară chiar a urmărit-o la serviciu, femeia scăpând doar pentru că a fugit cu microbuzul firmei. După trei zile i-a şi plantat pe poartă o coroană funerară. Terorizată, depusese o plângere la Parchet chiar în dimineaţa de 15 noiembrie şi e convinsă că dacă în acea zi bărbatul ar fi fost chemat la audieri şocantul incident de pe şosea nu ar mai fi existat.

La noi, însă, cei cercetaţi pentru ameninţări sunt lăsaţi în libertate, ca şi cum autorităţilor nu le-ar veni să creadă că de la vorbă pot ajunge şi la faptă. Chiar dacă numeroase întâmplări, inclusiv cea din Tărian, arată că se întâmplă...


REACŢIE ÎNTÂRZIATĂ
Divorţ la indigo

Mirela Pop nu e nici pe departe singura femeie terorizată de soţul care refuză divorţul, un caz similar petrecându-se acum câţiva ani la Şimian. Sătulă de bătăile pe care le tot încasa, Melania Bokra a vrut să divorţeze, dar soţul a ameninţat-o, apoi a răpit-o, a bătut-o şi a violat-o cu sălbăticie.

Calvarul femeii a durat două luni, timp în care, deşi s-a plâns în repetate rânduri la Poliţie şi la Parchet, autorităţile nu au intervenit deloc. Abia după ce BIHOREANUL a făcut public cazul, soţul agresiv a fost arestat şi în final condamnat.